Arxiu de la categoria: Joanillo Productions

Amplificador de so MAX98306 (Adafruit)

Durant quinze dies he tingut la màquina cocktail sobre la taula i sense acabar pendent de ficar-li l’amplificador de so, altaveus, i recollir tots els cables. Finalment, com a amplificador de so, he provat un breakout que tenia des de fa més d’un any que vaig comprar en una comanda a Adafruit. Realment comprar a Estats Units continua sent molt car avui dia, entre aduana i enviament, i per això vaig aprofitar per comprar algunes cosetes.

L’amplificacdor és el MAX98306. Aquests mini-amplificadors serien l’evolució actual i moderna dels LM3806. Bé, el resultat és que li he connectat uns petits altaveus de 4 ohm i he quedat molt satisfet amb el so. Posaré l’amplificador i els altaveus en la màquina arcade cocktail que estic acabant. A més, ja sé on col·locaré els altaveus: estaran en els dos forats que he practicat per passar els cables dels mandos a la Raspberry, i per tant és un lloc on queden amagats sota dels mandos, però el so pot fluir fàcilment cap a l’exterior. En el següent post ensenyaré una foto de com queda tot abans de tancar el moble.

El desavantatge és que no té control de volum, tot i que es pot escollir entre 4 ó 5 nivells d’amplificació diferents. Però clar, amb la màquina tancada no es pot accedir al hardware. He provat el so amb un parell de jocs arcade de la màquina, i el resultat és més que acceptable.

Enllac del Stereo 3.7W Class D Audio Amplifier – MAX98306:
https://www.adafruit.com/product/987

Màquina cocktail quasi acabada

L’últim mes he estat fent la màquina cocktail a estones. He tingut un parón bastant llarg doncs mentre esperava els vinils, havia de fer altres feines. Però finalment aquesta setmana acabaré la màquina i ja es pot veure com serà el resultat final. Segur que em donarà molt bones sensacions.

La màquina portarà un vidre gruixut a sobre, de manera que farà la funció de tauleta de la tele, on puguis posar els peus i posar un got de cervesa. Aquesta primera versió té unes dimensions una mica reduïdes. La idea és que les dimensions siguin totalment personalitzades, serà una taula feta a mida.

A part de poder jugar als jocs de MAME en mode cocktail, també es podrà jugar als altres emuladors. A més estrenaré l’emulador openmsx, on hauré integrat uns 100 jocs de la plataforma MSX. Perfecte per als fans d’aquesta plataforma.

Nova màquina: Fatal Fury

Aquest matí he enviat una màquina a Benifassà, a Castelló. La màquina porta unes arts de Fatal Fury, i incorpora un moneder en el lateral. Com a moneder porta un S-818. És increïble la poca documentació amb què ve, tot en xinès. He tingut molt mala sort amb aquest moneder, doncs se’m va espatllar. Per sort, enganxant un microinterruptor he pogut recuperar la funcionalitat bàsica: les monedes més grans de 1 euro (2 euros, 50 cèntims), no entren en el sistema; les més petites en diàmetre sí que entren (i quasi sempre se’n van per un costat i no activen el microinterruptor). Per tant, he salvat els 26 euros que valia.

Construint aquesta màquina (he trigat unes dues setmanes) he perfeccionat algun procediment, i he tingut idees per millorar la propera màquina que faci. I és que sempre hi ha coses a millorar.

Construint un cocktail arcade

Doncs m’he decidit a construir un cocktail. Com que és el primer, m’ho prenc com una prova. El moble haurà de funcionar com a tauleta de tele, i li ficaré un vidre per sobre. Muntaré una pantalla de 15”. Els mandos quedaran una mica amagats sota de la fusta, però han de ser fàcilment accessibles. La CPO del jugador 1 tindrà els botons de Escape, Player 1, Player 2, Coin, i tres botons per jugar, a més a més del joystick. En canvi, el jugador 2 només tindrà tres botons per jugar i el joystick.

Aquests dies estic classificant els jocs de MAME que tenen opció de cocktail. N’hi ha tant de verticals com horitzontals. Els estic classificant un per un, i encara que és molt entretingut, realment val la pena fer-ho així doncs algunes rom no tenen ben implementada l’opció de cocktail, o bé s’ha de canviar la configuració dels botons.

Hi ha moltes coses encara per decidir: com ficar les potes de la tauleta, la decoració final, com faig l’àudio… A veure com quedarà.

Arcade Stick amb volant

Ja està acabat el arcade stick amb volant. Ens hem decidit pel disseny de Pole Position, i aquesta màquina l’anomenarem Arcade Stick model Pole Position. En un post anterior ja es va discutir el prototip de spinner a partir d’un ratolí de bola i un aparell de video reciclat. Funcionava correctament. La següent fase era cercar una llista amb les roms de mame4all que necessiten spinner per jugar correctament (en comptes de joystick), i configurar-los per a spinner. Finalment, el següent pas era construir un moble dedicat, tipus arcade stick, sense necessitat de joystick.

I aquí està el resultat final. He volgut apurar amb les dimensions i això m’ha portat problemes. Són 8 cm d’alt sense comptar el volant i 40 cm d’ample. La propera màquina podria ser una mica més ample, però de fet tinc un parell d’idees per esgarrapar algun milímetre, o sigui que podria fer-ho amb la mateixa geometria. Una altra cosa a millorar és el disseny del spinner: funciona bé, però pot ser millorable.

Integra només l’emulador de mame4all, i he trobat uns 50 jocs, la majoria de conducció (Pole Position, OutRun,…), però n’hi ha d’altres categories. A destacar l’Arkanoid, que només es pot jugar amb spinner (finalment he pogut fer una partida decent amb l’Arkanoid).

Ara estic en fase d’incorporar l’emulador AdvanceMame i tot el seu set de roms, i això vol dir que aquesta llista es veurà molt incrementada. Segurament s’haurà de muntar una RPi 2 (en aquest cas s’ha muntat una RPi B+).

També hem modificat el front-end per tal d’adaptar-lo a l’absència de joystick. Tenim 3 botons de servei (Sortir, Start i Coin), i tres botons per jugar (en els jocs de conducció normalment són accelerar i fre).

Bé, a jugar! Gas, gas!

Arcade bartop amb pantalla vertical

La nova màquina que hem construït és una bartop amb pantalla vertical que integra l’emulador de MAME. Només hem posat aquest emulador perquè és l’únic que té sentit amb una pantalla vertical. Aquí podem trobar els millors jocs de bar dels anys 80, que només té sentit jugar-los amb una pantalla vertical: Aero Fighters, Donkey Kong, Pacman, etc. Després de fer unes quantes màquines amb pantalles grosses de 19”, ja tenia ganes de muntar una pantalla 4:3 orientada verticalment i jugar a uns quants jocs de naus verticals: Aero Fighters, 1942, etc.

El disseny de la màquina està basat en el Pacman, com es veu a la fotografia, i crec que ha quedat bastant xula. Tot i així, el motiu principal per construir la màquina era jugar a shooters verticals aprofitant tota la pantalla. En la màquina hi ha més de 200 jocs verticals de totes les categories, tot i que la majoria són Shooters. També he ficat la resta de jocs horitzontals de MAME (uns 1000), que també es poden jugar perfectament amb aquesta màquina, tot i que es desaprofita molt la pantalla com és lògic.

És una màquina d’un sol jugador, i així es pot mantenir unes proporcions elegants i verticals, amb només 40 cm d’ample. Una màquina de sobretaula que ocupa poc espai amb un disseny elegant.

Com sempre, la màquina porta una Raspberry Pi, i el front-end és el que hem programat nosaltres mateixos (joanillo front-end, algun dia em decidiré a canviar-li el color taronja de fons). Amb el front-end és fàcil alternar entre jocs verticals i horitzontals, i navegar per les diferents categories de jocs.

Rotar la pantalla 90 graus ha estat molt fàcil. Només s’ha de posar display_rotate=1 en el fitxer /boot/config.txt.

Prototipus de spinner

La propera màquina que faré serà un arcade stick amb volant (amb anglès, steering wheel). Hi posaré els jocs de MAME que utilitzen spinner, que bàsicament són els de conducció (no tots els de conducció) i jocs tipus Arkanoid.

El spinner és un control analògic que utilitza un encoder òptic. El més fàcil és aprofitar un ratolí dels antics de bola. Hi ha molts llocs que expliquen com fer-ho, per exemple aquest enllaç. Jo també he utilitzat un reproductor de video antic per aprofitar l’eix, però crec que es pot agafar la mateixa idea i fer-ho totalment de fusta.

No tots els controls analògics que utilitzen els jocs de MAME són spinners (també anomenats dials). Per exemple, alguns jocs utilitzen trackball, que seria com dos spinners (com si utilitzéssim la bola del ratolí per moure’ns en els dos eixos X i Y, però amb una bola més grossa). I uns altres jocs utilitzen un paddle, que seria com un potenciòmetre (com el que s’utilitza en el joc original del Atari Pong).

A mi el que m’interessa són els jocs que utilitzen un sol spinner (o que es poden jugar amb un sol spinner). Anem a considerar un cas típic: el joc de conducció del Pole Position. En el joc tenim un volant. Amb el volant/spinner/dial el que aconseguim és que quan girem poc el volant, la roda gira poc; i quan girem fort, la roda gira fort. D’aquesta manera l’experiència de conducció és molt més divertida i real. En el Pole Position, el gas i el fre són pedals, que també són spinners, de manera que podem accelerar/frenar més o menys. I finalment hi ha un botó que és per canviar la marxa (curta o llarga). En la implementació de la meva màquina només hi ha un volant (control analògic del gir), i tres botons (gas, fre i marxa). Per tant, el gas i el fre són botons on/off (no són analògics).

A part dels jocs de conducció, un cas típic que utilitza spinner és l’Arkanoid i similars (breakout). Jugar a l’Arkanoid amb joystick és pràcticament impossible, no hi ha manera de controlar la pala. En canvi, amb el spinner pots controlar la pala molt millor, fent que es mogui lentament o ràpidament a voluntat.

Per controlar la resolució del dial tenim dos factors. El primer és el número de marques que té el nostre disc encoder (el que jo he escollit són 200 marques). Però això només és la meitat de la configuració, doncs falta la configuració de l’emulador (mame4all). Dins de la configuració, anem a Control Analògic, i podem escollir tres paràmetres associats al dial: speed, resolution i direcció. Per fer-ho ben fet, s’ha d’ajustar manualment cada joc per tal de què l’experiència de jugar sigui el més agradable i fàcil possible. Estem parlant d’uns 60 jocs més o menys.

Quan tingui la màquina acabada ja ensenyaré les fotos. De moment, he xal·lat d’allò més jugant al Pole Position.

El disc encoder l’he generat amb la següent utilitat: