Arxiu mensual: juny de 2015

Encesa electrònica: encendre un llumí amb electricitat

L’objectiu és poder llençar petards mitjançant una caixa d’explosius (caixa de trons, boombox), a distància. Com ho feia el Coyote que volia fer volar pels aires el Correcaminos, i que mai li sortia bé. Una idea divertida que pot fer furor en les properes revetlles de Sant Joan, Sant Pere i Sant Pau (tot just s’acaba l’estiu, queda molt de temps).

Com a pas previ per construir una caixa d’explosius hem de solucionar l’encesa electrònica, bàsicament poder encendre un llumí amb electricitat. Fent una petita cerca al Google t’adones que hi ha diverses aproximacions. Hi ha gent que fa mistos elèctrics (electric matches)… La meva solució serà més senzilla i ràpida: utiltizar mistos de fòsfor normals i corrents, i veure com els puc encendre amb electricitat.

De fet és força fàcil, tot i que la construcció de les metxes elèctriques, tal com a mi em funciona, té un punt d’engorrós i delicat. Aquí va una breu explicació, tot i que les imatges valen més que mil paraules.

La idea és que el fòsfor s’encengui pel calentament que provoca una resistència quan passa el corrent. Com a resistència s’utilitzarà un fil elèctric fèrric, i res millor que unes nanes de cuina (hi ha gent que utiltiza fil de nickel-chromium/nichrome, no cal). Es talla un trocet, es dóna 2 ó 3 voltes al misto, i per tal de què no es mogui s’enganxa amb una mica de pega.

Tallem dos trossos de fil elèctric prim, que pelem, i els empalmem amb el fil de la nana de cuina fent unes quantes voltes. Això és el que trobo més delicat, s’ha d’anar amb compte que la unió sigui prou sòlida i fiable. Es podria soldar, però no és fàcil de soldar la nana i s’ha de buscar un mètode senzill, ràpid i fiable, doncs aquest procés s’ha de fer per cada metxa: tants petards vols tirar, tantes metxes hauràs de fer.

Finalment fem passar corrent pel cable elèctric. Per tal de què s’escalfi i encengui el fòsfor, ha de passar bastanta corrent. I tenint en compte que l’objectiu és fer una caixa d’explosius totalment autònoma i transportable, el millor és utilitzar una bateria de moto, bastant compacta, que dóna prou chicha de corrent, i tot i que pesa, ja és adequat per una caixa d’explosius

Un cop està clar com es fan metxes electròniques fiables, ja em puc posar a construir la boombox. Però si un té ganes d’explorar en aquest terreny es podrien fer coses molt divertides, com ara controlar mitjançant Arduino/RPi/ordinador la sincronització dels petards. S’hauria de fer amb un sistema de relés (millor optoacobladors) que separessin les senyals de control de la senyal de potència. Idees per al futur.

Bé, el millor és mirar les fotos i veure el petit video amb la demostració de què efectivament el misto s’encén.