Arxiu mensual: febrer de 2010

Arduinotes: un sistema per prendre notes basat en Arduino

arduinotes1

Arduinotes és un sistema per prendre notes de forma ràpida i fiable, basat en un teclat d’ordinador estàndar com a sistema per a escriure (per a mi la única solució possible si es busca rapidesa i comoditat), i en una memòria EEPROM com a sistema d’emmagatzematge. És un sistema basat en el microcontrolador Arduino, amb el qual s’estan fent coses molt interessants. En un post anterior ja vaig mostrar com construir un sensor de temperatura amb Arduino.

Aquest projecte no deixa de ser una mica acadèmic (algú discutirà la utilitat d’un sistema per a escriure sense una pantalla). Ara bé, si jo fos periodista, agafaria el meu Arduinotes, buscaria el millor teclat possible (que fos còmode, amb tecles que ofereixin resistència a l’apretar-les, el més petit possible i si pot ser plegable), me n’aniria a la roda de premsa que hagués de cobrir, i enlluernaria els meus companys periodistes amb el meu kit… Si jo fos aventurer i hagués de creuar el Sahara a peu, a la meva motxilla segur que hi portaria l’Arduinotes per escriure el dietari de les meves aventures.

arduinotes2Arduinotes és fiable i funcional perquè utilitza un teclat d’ordinador, econòmic perquè està basat en Arduino i components electrònics bàsics, portàtil perquè ocupa i pesa poc, i autònom perquè consumeix molt poca bateria.

A més del hardware, s’ha de considerar el software que s’ha desenvolupat. Primer de tot les llibreries d’Arduino que s’utilitzen: la llibreria per utilitzar EEPROMs, i la llibreria per utilitzar teclats PS2 (que s’ha hagut d’adaptar); el codi font que s’ha desenvolupat, que juntament amb les llibreries representa el firmware d’Arduinotes, és a dir, el software que es carrega dins del microcontrolador; i finalment un executable escrit en llenguatge C que llegeix el port sèrie i així obtenim en un fitxer tot el contingut de la memòria EEPROM. Arduinotes utilitza una memòria EEPROM (aquí s’ha utilitzat una memòria de 64K, però podria ser més gran), que es divideix en 4 pàgines per tal de poder escriure en quatre documents separats. Incorpora les funcions d’escriptura, esborrar, guardar i lectura.

No deixis de visitar la wiki per tenir més informació, fer suggerències, o llegir la transcripció del video, o envia’m un mail (joanqc@gmail.com) si t’ha interessat el projecte o vols demanar més informació o fer qualsevol suggerència. Aquí us deixo l’enllaç del projecte a wiki.joanillo.org i el video del projecte.

Conferència de Richard Stallman

stallman

El divendres 29 de gener vaig tenir l’oportunitat d’assistir a una conferència de Richard Stallman, fundador del Software Lliure i de la Free Software Fundation, al IES Lacetania de Manresa. La conferència portava el títol “El Software Libre en la Ética y en la Pràctica”. El guió de la conferència va ser el típic: les quatre regles del software lliure, perquè la FSF no accepta el terme Open Source-Codi Obert, perquè s’ha d’utilitzar el terme GNU/Linux en comptes de Linux a seques,… amb algunes pinzellades d’actualitat espanyola (crítica a la SGAE, nova llei del Govern sobre el tancament de llocs web que intercanvien arxius) i internacional (crítica a Apple i al seu nou producte iPad-iBad, crítica a Amazon i al seu llibre electrònic Kindle).

Richard Stallman es va extendre per parlar de Software Lliure i ocupació, defensant que de la mateixa manera que es poden perdre llocs de treball també poden sorgir noves oportunitats; i de Software Lliure i educació, de la qual cosa vaig apuntar algunes frases: “…de la mateixa manera que l’escola rebutja les drogues, també ha de rebutjar el software privatiu i regalat (…) L’escola no pot sembrar la dependència (…) El software privatiu és denegació del coneixement, és antieducatiu, doncs només el software lliure dóna la possibilitat de llegir molt codi, necessari per formar bons programadors i així contribuir a la societat (…)” Per tant, Richard Stallman ens parlava d’Educació per la Ciutadania, potser sense saber que en aquest país aquest concepte, en forma d’assignatura a les escoles, ha aixecat molt polèmica. I aquí pregunto… cap professor s’ha plantejat en l’assignatura d’Educació per la Ciutadania tractar el tema de l’ús del Software Lliure com a exemple de ser un bon ciutadà? En paraules de Richard Stallman: “Si a les escoles s’ensenya l’esperit de bona voluntat, s’ha d’ensenyar a compartir el coneixement, i per tant és justificat fer còpies”.

  • Free Software Foundation Europe: www.fsf.org
  • Free Software Foundation Europe: www.fsfe.org
  • GNU Operating System: www.gnu.org/
  • Campanya de crítica al DRM: www.defectivebydesign.org/
  • Sobre les crítiques a la Llei d’Economia Sostenible: red-sostenible.net