Arxiu mensual: desembre de 2015

Prototipus de spinner

La propera màquina que faré serà un arcade stick amb volant (amb anglès, steering wheel). Hi posaré els jocs de MAME que utilitzen spinner, que bàsicament són els de conducció (no tots els de conducció) i jocs tipus Arkanoid.

El spinner és un control analògic que utilitza un encoder òptic. El més fàcil és aprofitar un ratolí dels antics de bola. Hi ha molts llocs que expliquen com fer-ho, per exemple aquest enllaç. Jo també he utilitzat un reproductor de video antic per aprofitar l’eix, però crec que es pot agafar la mateixa idea i fer-ho totalment de fusta.

No tots els controls analògics que utilitzen els jocs de MAME són spinners (també anomenats dials). Per exemple, alguns jocs utilitzen trackball, que seria com dos spinners (com si utilitzéssim la bola del ratolí per moure’ns en els dos eixos X i Y, però amb una bola més grossa). I uns altres jocs utilitzen un paddle, que seria com un potenciòmetre (com el que s’utilitza en el joc original del Atari Pong).

A mi el que m’interessa són els jocs que utilitzen un sol spinner (o que es poden jugar amb un sol spinner). Anem a considerar un cas típic: el joc de conducció del Pole Position. En el joc tenim un volant. Amb el volant/spinner/dial el que aconseguim és que quan girem poc el volant, la roda gira poc; i quan girem fort, la roda gira fort. D’aquesta manera l’experiència de conducció és molt més divertida i real. En el Pole Position, el gas i el fre són pedals, que també són spinners, de manera que podem accelerar/frenar més o menys. I finalment hi ha un botó que és per canviar la marxa (curta o llarga). En la implementació de la meva màquina només hi ha un volant (control analògic del gir), i tres botons (gas, fre i marxa). Per tant, el gas i el fre són botons on/off (no són analògics).

A part dels jocs de conducció, un cas típic que utilitza spinner és l’Arkanoid i similars (breakout). Jugar a l’Arkanoid amb joystick és pràcticament impossible, no hi ha manera de controlar la pala. En canvi, amb el spinner pots controlar la pala molt millor, fent que es mogui lentament o ràpidament a voluntat.

Per controlar la resolució del dial tenim dos factors. El primer és el número de marques que té el nostre disc encoder (el que jo he escollit són 200 marques). Però això només és la meitat de la configuració, doncs falta la configuració de l’emulador (mame4all). Dins de la configuració, anem a Control Analògic, i podem escollir tres paràmetres associats al dial: speed, resolution i direcció. Per fer-ho ben fet, s’ha d’ajustar manualment cada joc per tal de què l’experiència de jugar sigui el més agradable i fàcil possible. Estem parlant d’uns 60 jocs més o menys.

Quan tingui la màquina acabada ja ensenyaré les fotos. De moment, he xal·lat d’allò més jugant al Pole Position.

El disc encoder l’he generat amb la següent utilitat: