Arxiu mensual: maig de 2018

Pinball B2S, ja falta poc

Per fer la primera màquina B2S (2 pantalles: el playfield i el backglass) he escollit el tema del pinball Jacks Open de Gottlieb (1977). L’original és un pinball electro-mecànic, i provant-lo amb el Visual Pinball m’ha agradat especialment. De fet, m’agraden força tots els pinballs d’aquesta època, sense massa floritures.

M’he decantat pel disseny del Jacks Open perquè no és un disseny massa difícil i vull provar, més que imprimir vinils, fer un treball de pintura i pintant amb spray les màscares per fer la transferència del disseny. Com es pot apreciar, només s’utilitza els colors vermell i negre (a part del blanc de fons). He reproduït els diferents motius del dibuix en el Inkscape, i he utilitzat una talladora de vinils (la Silhouette Cameo) que tenien sense utilitzar en el MOB de Barcelona. És la primera vegada que utilitzava aquesta màquina, i amb més temps i paciència hauria aconseguit un millor resultat. Per ser la primera vegada que faig un treball de pintura amb màscara estic content, però hi ha bastantes coses que puc millorar, i de fet hauré de repassar amb pinzell alguns acabats.

Ja he avançat bastant amb la màquina, i espero poder acabar-la i disfrutar-la ara el mes de juny. Finalment el plunger analògic, i l’acceleròmetre per detectar el tilt, hauran d’esperar. El backglass i les potes són fixes, i això vol dir que difícilment podré ficar aquesta màquina en el cotxe. Són aspectes que hauré de millorar de cara a una segona màquina.

Enllaços:

El punt volat per fer la ela geminada en català: pràctica de SQL al WordPress

En l’escriptura en català s’utilitza freqüentment la ela geminada amb la grafia l.l (per exemple, Brussel.les), en comptes d’utilitzar el punt volat: Brussel·les.

Anem a actualitzar un bloc de WordPress (www.joanillo.org) substituïnt a la base de dades, amb SQL, totes les eles geminades amb la grafia del punt volat. Procés:

1. els posts que estan publicats

select ID,post_title,post_status from ins_posts where post_status=’publish’;

2. els posts que estan publicats, mostrem també el contingut

select ID,post_title,post_status, post_content from ins_posts where post_status=’publish’;

3. I ara mostrem els posts que tenen ela geminada:

select ID,post_title,post_status, post_content from ins_posts where post_status=’publish’ and post_content like ‘%l.l%’;

4. I ara que ja veiem quins són els posts afectats, podem modificar el seu contingut substituint les eles geminades mal formatades per un punt volat:

Primer de tot fem una prova de com quedaria la substitució:

select ID,post_title,post_status, replace(post_content,’l.l’,’l·l’) from ins_posts where post_status=’publish’ and post_content like ‘%l.l%’;

5. I ara ja podem fer la substitució (update):

update ins_posts set post_content=replace(post_content,’l.l’,’l·l’) where post_status=’publish’ and post_content like ‘%l.l%’;
Query OK, 49 rows affected (0,07 sec)
Rows matched: 49 Changed: 49 Warnings: 0

NOTA: També funciona, i potser és millor:

update ins_posts set post_content=replace(post_content,’l.l’,’& middledot ;’) where post_status=’publish’ and post_content like ‘%l.l%’;

Aquest és un petit exemple de com podem fer canvis directament en la base de dades, si coneixem les taules i la relació que hi ha entre elles.

Enllaços:

Pistons pneumàtics i vàlvules per al whack-a-mole

He fet les primeres proves per la part pneumàtica del whack-a-mole. A vegades comprar a Aliexpress és realment complicat. Volia uns pistons pneumàtics d’una sola acció amb retorn de molla, i he rebut uns pistons de doble acció. El títol del producte i les fotos del producte no concordaven. Crec que al final aquests pistons de doble acció m’aniran bé, tot i que al final necessitaré el doble de solenoides (2 solenoides per pistó, tal com es veu en el video).

El compressor que utilitzo és el més senzill que he trobat. M’ha costat 10e de segona mà, i és bastant sorollós, però faré un bon amortiment del so. Un compressor de més potència i amb calderí seria ideal, però el preu s’incrementaria molt.

Així doncs, el material que es necessita per fer aquesta prova és: compressor, pistó pneumàtic, dos solenoides (vàlvules pneumàtiques), 2 ràcors per als pistons, 4 ràcors per als solenoides, una T, i tubo de 6mm. El següent pas serà la part electrònica: un arduino i els relés per controlar tots els solenoides.

Enllaços:

Recreativa whack-a-mole: introducció

La nova recreativa que farem és un whack-a-mole (tot i que encara tinc d’altres projectes per acabar…). És un projecte de pneumàtica, i tenia ganes de fer-ne un, tot i que treballar amb aire comprimit, pistons i solenoides és sensiblement més car que treballar només amb electrònica.

I què és un whack-a-mole? És un joc arcade, que ve dels Estats Units però aquí també es pot veure a les fires, en què uns talps surten dels forats de la taula, i s’han de colpejar amb una massa per tal de què es tornin a amagar. Com més talps, més punts. El joc es complica perquè surten varis talps alhora i la velocitat es va incrementant.

D’aquí ve l’expressió anglesa This is like playing whack-a-mole. Precisament to whack vol dir colpejar, i mole és un talp. I l’expressió descriu la situació on et sorgeixen de cop i volta moltes coses a les quals has de fer cas, i a mida que les vas fent et sorgeixen més coses, i no dones abast. Igual que en el joc, que has d’anar donant cops de massa intentant donar cops de massa als talps. A Espanya es va traduir per guacamole, que sona igual però que no té res a veure amb el sentit original del mot. Per exemple el joc de guacamole de la marca MB (veure video de la publicitat).

Així doncs, he començat a reunir el material: pistons, vàlvules pneumàtiques, compressor barato, ràcors, tubs, arduino, i una tira de NeoPixels per fer el display, que potser això serà allò més interessant doncs vull dos displays de tres dígits ben grossos i ben xul·los.

Aquest ha de ser un projecte diferent i divertit.lo. El que és una incògnita és si el pressupost final compensarà tot plegat.

Enllaços:

Llibre d’equacions diferencials. Capítol “Equació de la corda pesant: la catenària”

Recordo en els meus dies de la facultat que vam resoldre a la pissarra l’equació de la corda pesant. És un cas típic d’anàlisi infinitessimal, amb solució analítica: la corba catenària. L’equació va ser obtinguda per primera vegada per Leibniz, Huygens i Johann Bernoulli el 1691.

M’ho he passat molt bé escribint aquest article. M’ha servit per aprofundir en LaTeX, i en la llibreria Matplotlib per fer les gràfiques amb Python.

Com es comenta a l’article, un cas pràctic molt divertit podria ser la construcció d’una bicicleta de rodes quadrades que circulés sobre una superfície feta a base de corbes catenàries. La idea seria pròpia del Cirque du Soleil, segur que triomfaria!

Pots descarregar aquest capítol en el següent enllaç: