Arxiu mensual: octubre de 2018

Close Encounters pinball: aprofundint en el gameplay

CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND
—————————————————————-

INSTRUCTIONS
3 BALLS PER PLAYER

HITTING A-B-C ROLLOVERS INCREASES INDICATED ROTO TARGET VALUE.
COMPLETING A-B-C ROLLOVERS LIGHTS “EXTRA BALL” AND “SPECIAL FEATURES”.

STAR ROTO TARGET VALUE IS 500 POINTS. HITTING STAR ROTO TARGET SCORES INDICATED VALUE AND INCREASES BONUS MULTIPLIER.

BLACK DROP TARGETS SCORE 500 POINTS. COMPLETING DROP TARGETS INCREASES BONUS MULTIPLIER, ADDS 5 BONUSES, LIGHTS “EXTRABALL” AND “SPECIAL” FEATURES, SCORES 5000 POINTS AND RESETS TARGETS.

BONUS IS SCORED AND FEATURES RESET AFTER EACH BALL.

A TILT DOES NOT DISQUALIFY A PLAYER.

MATCHING LAST TWO NUMBERS IN SCORE TO NUMBER THAT APPEAR ON BACKGLASS AFTER GAME IS OVER SCORES ONE REPLAY.

424SS B-18583-1

M’agrada més construir les màquines que jugar-hi. De fet tinc poca paciència per jugar. Ja que he fet una nova màquina dedicada al pinball de Encuentros en la Tercera Fase (Close Encounters of the Third Kind, Gottlieb 1978), dedicaré uns minuts a analitzar-la i entendre bé les regles del joc. Les Instructions Card dels pinball sempre són molt resumides (veure foto).

Aquesta és una màquina amb electrònica d’estat sòlid (SS), la qual cosa significa que totes les regles del joc estan implementades en un xip que porta carregat el software/instruccions de la taula. Aquest xip és una memòria on està emmagatzemat tot el codi, és a dir, una ROM. La gràcia del Visual Pinball i d’altres emuladors de pinball és que són capaços de llegir la informació de la ROM (fitxer que tenim guardat en la carpeta roms/, i fer funcionar la màquina per software. Si se sap manipular la rom (els bytes) es pot modificar algun aspecte de la taula, com per exemple modificar el High Score per defecte, com hem fet en alguna taula. De fet, el mòdul que s’encarrega de l’emulació és el VPinMAME, projecte que comparteixen diferents emuladors com el Visual Pinball o el Future Pinball.

HITTING A-B-C ROLLOVERS INCREASES INDICATED ROTO TARGET VALUE. Els rollover (A, B, C) són els tres passadissos que hi ha dalt de tot. Quan la bola passa pel passadís es tanca un interruptor. Com a conseqüència, el ROTO (rotatory) dóna voltes. El ROTO té targets que s’han d’intentar tocar.
COMPLETING A-B-C ROLLOVERS LIGHTS “EXTRA BALL” AND “SPECIAL FEATURES”. Si completem els tres rollovers (sempre amb la mateixa bola) s’activa (s’il·lumina When Lit) la possibilitat de fer Extra Ball i Special Features (però encara no tenim Extra Ball, senzillament tenim la possibilitat d’aconseguir-ho. Com s’aconsegueix? Si ens fixem en el playfield, podem veure Star scores extra ball. Per tant, quan en el target esquerra del ROTO tenim una estrella, si fem target sobre aquesta estrella, aconseguirem la Extra Ball. De la mateixa manera, Special Features ho aconseguirem quan tenim Star en el target de la dreta (i fem diana).

STAR ROTO TARGET VALUE IS 500 POINTS. HITTING STAR ROTO TARGET SCORES INDICATED VALUE AND INCREASES BONUS MULTIPLIER. Quan fem diana sobre una estrella tenim 500 punts. Fer diana sobre un ROTO target incrementa els punts indicats, i s’activa el multiplicador 10x (s’il·lumina), que vol dir que la propera podem aconseguir 3000, 4000 o 5000 punts.

BONUS IS SCORED AND FEATURES RESET AFTER EACH BALL. Tenim diferents targets que ens poden donar bonus. Aquests targets poden estar desactivats, o activats quan la làmpara associada està il·luminada. Quan perdem la bola s’incrementa el Bonus acumulat, i es tornen a resetejar totes les característiques. Aproximadament, el bonus és proporcional al temps que hagi durat la bola.

A TILT DOES NOT DISQUALIFY A PLAYER. En aquesta taula fer Tilt no està penalitzat. El Tilt es detecta quan movem la taula per tal de desviar la trajectòria i que no caigui en el forat. En moltes taules fer Tilt és sinònim de fer trampes, i això significa normalment perdre la bola i desactivar temporalment els flippers.

MATCHING LAST TWO NUMBERS IN SCORE TO NUMBER THAT APPEAR ON BACKGLASS AFTER GAME IS OVER SCORES ONE REPLAY. Quan s’acaba la partida, encara tenim una oportunitat. Si els dos últims dígits del nostre marcador coincideixen amb el High Score (?), aleshores sembla ser que se’ns regala una partida.

A grans trets, aquestes són les regles d’aquesta màquina. La majoria dels jugadors (com jo mateix) prou feines en tenim de què la bola no caigui en el forat. Però si es vol fer una bona puntuació, s’han de conèixer aquestes regles i tenir una estratègia. Hi ha gent que es dedica a col·leccionar i registrar High Scores dels pinballs. Per exemple, com es pot veure en aquest enllaç, per al Close Encounters hi ha registrada una puntuació de 691.000, amb 5 boles. La possibilitat de jugar amb 3 ó 5 boles depèn d’una opció en el software, i en les màquines reals això es configura amb un interruptor DIP que està documentat en el full d’instruccions que té l’operador (en el saló recreatiu o en el bar).

Com sempre, el més divertit d’aquestes taules és la possibilitat de jugar amb varis jugadors (fins a 4 jugadors, que es van tornant).

En les referències he ficat un video de l’escalada al Devil’s Tower, que em sembla espectacular. Pensava que l’escalada deuria estar prohibida, però no, es pot escalar si es demana el permís, i no es pot deixar material durant l’escalada.

I recorda, com en el playfield s’indica: We are not alone, i en qualsevol moment podem rebre una visita…

Referències: