Arxiu mensual: juny de 2018

Projecte IoT a thingspeak.com

Ja està funcionant el projecte de IoT basat en NodeCMU i el sensor de temperatura/humitat/pressió BME280, i visualització de les dades a thingspeak.com. També he començat a fer el curs de IoT a l’institut Rambla Prim, que imparteix el Jordi Binefa.

Enllaços:

Projecte CNC: script per a un joc de taula Abalone

Abalone Bord Game and hexagonal gridL’Abalone és un joc de taula dissenyat per Michel Lalet i Laurent Lévi el 1987. És un taulell amb forats on col.loquem 14 caniques per bàndol, i es tracta de fer fora sis caniques del contrincant. De fet, mai hi he jugat, però de moment construirem un taulell.

El problema consisteix bàsicament en fer una xarxa en format rusc d’abelles, que de fet són hexàgons i triangles equilàters. Per disposar els punts sobre un programa de CAD (jo utilitzo LibreCAD), de seguida necessitem el cos(60) i el sin(60). Partint d’una graella ortogonal no és fàcil fer aquesta graella. El millor és crear un script i generar els punts de forma automàtica.

Partim d’un fitxer buit de LibreCAD, creem la capa punts, i fico tres punts de prova. Obrim amb un editor de text (els fitxers de CAD tenen un format de text pla) i localitzem els punts de referència. Ara ja sabem el format que ha de tenir els punts que volem generar programàticament.

Mostrem el tros de codi més representatiu que genera la geometria de la meva graella, script bee_grid.cpp:

...
\tfor (j=0; j
El script genera un fitxer de text amb les línies que podem inserir en el nostre fitxer original, i el resultat el podem veure a la foto. És una graella de punts per al joc de l'Abalone. L'altra foto, la del joc de l'Abalone, no és meva (l'he trobat per Internet), però aquest és el meu objectiu: construir un taulell d'Abalone. Per fer-ho ja tinc el fitxer de CAD, després hauré de generar el G-Code, i finalment fresar tots els punts sobre una fusta. Ja ensenyaré el resultat quan ho hagi acabat.

Enllaços:

update 21/06/2018: aquest és el resultat final. He aprofitat una fusta de cuina, que estava molt marcada, però el resultat final m'agrada.

Jacks Open Mini Pinball

Jacks Open Mini Pinball

Jacks Open Mini Pinball

Finalment ja hem acabat el Mini Virtual Pinball que he estat construint i configurant els darrers mesos (juntament amb altres projectes que he hagut d’anar empenyent en paral.lel). El pinball està basat en el el Jacks Open de Gottlieb de l’any 1977.

El treball de pintura és molt millorable, tot i que la idea d’utilitzar màscares i spray m’ha agradat molt, i si perfecciono la tècnica, es poden fer coses molt xul·les.

He ficat 200 taules de diferents fabricants i diferents èpoques. A mi particularment m’agraden més les taules senzilles i electromecàniques dels anys 60 i 70, que no pas la sofisticació plena de llums i sons de les taules d’estat sòlid.

Per a la següent màquina que hagi de construir hi ha bastantes coses a millorar. Estaria bé que les potes es puguin treure, i que el backglass es pugui plegar cap endavant. En aquesta ocasió no ho he fet per falta de temps, i ara em trobo que tinc un moble que no el puc ficar dins dels cotxe. També hauria d’afegir un plunger/tirador analògic, i implementar el tilt/nudge analògic amb un acceleròmetre i arduino.

Ja tinc un nou pinball a la vista. Com que aquest no el puc transportar en cotxe, m’agradaria fer una versió mínima de pinball a dues pantalles (B2S), basat en una placa d’ordinador Mini-ITX (tipus barebone). És el que s’anomena un pocket pinball. Començaré a recopilar el material, ja explicaré com sempre els avenços.

Presento dos videos d’aquesta màquina. El primer és un video de presentació; i el segon és un video del procés de construcció. En els videos he ficat les cançons d’un grup de música que estan triomfant molt entre els sagals: els Buhos, música canyera en català.