Projecte CNC: script per a un joc de taula Abalone

Abalone Bord Game and hexagonal gridL’Abalone és un joc de taula dissenyat per Michel Lalet i Laurent Lévi el 1987. És un taulell amb forats on col.loquem 14 caniques per bàndol, i es tracta de fer fora sis caniques del contrincant. De fet, mai hi he jugat, però de moment construirem un taulell.

El problema consisteix bàsicament en fer una xarxa en format rusc d’abelles, que de fet són hexàgons i triangles equilàters. Per disposar els punts sobre un programa de CAD (jo utilitzo LibreCAD), de seguida necessitem el cos(60) i el sin(60). Partint d’una graella ortogonal no és fàcil fer aquesta graella. El millor és crear un script i generar els punts de forma automàtica.

Partim d’un fitxer buit de LibreCAD, creem la capa punts, i fico tres punts de prova. Obrim amb un editor de text (els fitxers de CAD tenen un format de text pla) i localitzem els punts de referència. Ara ja sabem el format que ha de tenir els punts que volem generar programàticament.

Mostrem el tros de codi més representatiu que genera la geometria de la meva graella, script bee_grid.cpp:

...
\tfor (j=0; j
El script genera un fitxer de text amb les línies que podem inserir en el nostre fitxer original, i el resultat el podem veure a la foto. És una graella de punts per al joc de l'Abalone. L'altra foto, la del joc de l'Abalone, no és meva (l'he trobat per Internet), però aquest és el meu objectiu: construir un taulell d'Abalone. Per fer-ho ja tinc el fitxer de CAD, després hauré de generar el G-Code, i finalment fresar tots els punts sobre una fusta. Ja ensenyaré el resultat quan ho hagi acabat.

Enllaços:

update 21/06/2018: aquest és el resultat final. He aprofitat una fusta de cuina, que estava molt marcada, però el resultat final m'agrada.