Arxiu mensual: juny de 2016

Finalment, Raspberry Pi Zero

Finalment tinc una Raspberry Pi Zero, comprada a pimoroni.com, per 4 lliures (llàstima que l’enviament són 7 lliures més). Com que només en deixen comprar una en cada comanda, hauré de pensar en quin projecte la faig servir. La idea inicial és provar-la en una màquina de marcianitos tipus arcade stick, doncs en aquest tipus de moble he tingut problemes d’espai, i m’anirà ideal el fet que els pins GPIO van soldats directament a la placa.

  \t

 • 1Ghz, Single-core CPU
 • \t

 • 512MB RAM
 • \t

 • Mini HDMI and USB On-The-Go ports
 • \t

 • Micro USB power
 • \t

 • HAT-compatible 40-pin header
 • \t

 • Composite video and reset headers

Enllaç oficial de la Pi-Zero

49a Reunió d’Usuaris del MSX

El dissabte vam estar amb dues màquines a la 49a Reunió d’Usuaris del MSX, que organitza l’Associació d’Amics del MSX. Vam portar dues màquines: una bartop basada en Bola de Drac, i una arcade stick. L’emulador openmsx per a RPi és l’últim que he instal·lat i configurat en les màquines. Ha sigut xulo com els usuaris progressaven en jocs com Magical Tree o Penguin Adventure. La propera tardor ficarem algun altre emulador més.

Video de la reunió: 49a Reunió AAMSX

Milloncete Airgam model Blancanieves


Aquests dies que estic fent un pinball virtual, he aprofitat per xafardejar per Wallapop i he aconseguit un Milloncete de la casa Airgam, concretament el model Blancanieves. A casa no en vam tenir mai cap d’aquests, i la veritat és que no els recordo especialment ni tampoc recordo l’anunci de la tele que deixo en un enllaç del Youtube. Tampoc recordo el lema: Milloncete, vaya juguete!, i mira que totes aquelles falques televisives dels anys 70 normalment les tinc ben fresques. El que està clar és que això és anys 70, totalment de la meva època.

És un símbol de com les empreses familiars (en aquest cas la família Magrià, que és Airgam al revés), amb iniciativa i emprenedoria, podien créixer en el seu àmbit natural: l’Espanya autàrtica dels anys 70, amb un mercat únic (l’espanyol, no l’europeu) i una tele única: TVE.

De petit havíem jugat alguna vegada als pinballs del bars (molt poc, la veritat). I per mi no eren ni pinball, ni petacos, ni màquines del millón. Per mi els del bar també eren els milloncete, sens dubte influència d’aquest joc que ara mostro. I és per això que quan m’he ficat en aquest tema dels pinballs, m’estranyava al principi que ningú parlés dels milloncete. Per mi els grans, els del bar, també eren milloncetes. Sens dubte era la meva realitat infantil deformada.

Només dir que hi havia d’altres moldels de Milloncete Airgam, com el model Pirata, model Circo, model Monstruos. I que Airgam, sobretot, va passar a la història pels Airgam Boys, ara que els Playmobil (jo sempre n’he dit els Click de Famobil) s’han menjat tot el pastís.

Us deixo un petit video que he fet, i un parell d’enllaços: un anunci de la tele de Airgam i un post que m’ha agradat:

Nou projecte: tauleta amb Visual Pinball

El següent projecte serà fer la tauleta que integri un Visual Pinball. Fa temps que tinc ganes de fer aquest projecte.

Pels volts de Nadal vaig aconseguir un ordinador de segona mà, una targeta de video bona, i una segona font d’alimentació per aquesta targeta de video. I vaig instal·lar el Visual Pinball (a Windows) i començar a fer proves.

Ara reprenc aquest projecte i és el moment de prendre decisions. El setup final serà un sol monitor (preferentment una pantalla de 32″) que integraré en un moble tipus taula de cafè. Per a un projecte posterior ja em barallaré amb dues o tres pantalles. Per tant, a la web de vpforums.org em descarrego i provo les taules de VP9 versió FS. Ara estic en aquesta fase: estic provant taules i ficant la informació en un Excel.

Com a front-end he instal·lat el PinballX, i és prou fàcil de configurar. Els fitxers XML els crearé a partir de la informació que vaig acumulant en el Excel.

Mentrestant he d’aconseguir un monitor de 32″. La I-PAC ja la tinc i funciona correctament, ara he de pensar en la configuració mínima de botons i que tingui el màxim de funcions possibles. Un cop tingui el monitor, ja podré començar a fer el moble, que sens dubte serà la part més divertida del projecte.

En la foto es pot veure tot el hardware que hi haurà dins del moble. L’ordinador és un HP Elite 8000 Dual Core 3,2GHz SFF (Small Form Factor), 4GB de RAM i 250GB de Disc Dur. La gràfica és una ATI Radeon 5770 DDR5. Aquí ve un problema. La placa és una SFF, i no està pensada per ficar-li una gràfica potent. És per això que he aconseguit una nova font d’alimentació de 650W, per alimentar només la targeta gràfica. Per tal de què les dues fonts d’alimentació treballin a l’hora he hagut de pelar i empalmar un parell de cables: PS_ON y PWR_OKQuan estigui tot dins del moble estarà molt més ordenat, espero. En la foto encara no està muntada la targeta gràfica, però ara ja fa dies que estic provant tota la configuració i funciona correctament.

En la foto de la dreta estic jugant a la taula Atlantis. Tot un goig jugar amb aquestes taules clàssiques. A veure si el juliol ja puc disfrutar d’aquesta nova màquina.

Extraescolar de Robòtica al INS Jaume Balmes

Aquest curs hem estat fent una extraescolar de Robòtica al IES Jaume Balmes. En el primer trimestre es va veure programació amb Python i RUR-PLE. I aquest segon trimestre hem estat treballant amb Arduino, programació amb el robot Zowi, i impressora 3D. En acabar el curs els alumnes han imprès unes peces que han dissenyat, i també hem imprès un nou cap orellut per al Zowi.

La wiki de l’extraescolar:
Extraescolar de Robòtica al IES Jaume Balmes