Arxiu mensual: juliol de 2019

Magic Mirror amb la Raspberry Pi (Smart Mirror)

Aquest és un projecte divertit i senzill per fer amb la Raspberry Pi, molt adient ara per l’estiu. He estat configurant la Raspberry Pi i els diferents mòduls del projecte MagicMirror, i ja puc mostrar el video de com quedarà tot plegat. De totes maneres, el projecte l’hauré d’acabar més endavant quan decidim on podem col·locar el mirall i les dimensions que tindrà, doncs veig que comprar el 2-way mirror és la part més delicada, i un mirall ben gros se’n va del pressupost.

Un dels objectius per realitzar aquest projecte és que últimament m’estic conscienciant molt de com de malament parlem la nostra llengua (el català) i de com s’ha empobrit en general. Per tal de recuperar les expressions més genuïnes (defugint el calc del castellà allà on sigui possible), hi ha tot un moviment de conscienciació. Jo vull aportar el meu granet de sorra fent aquest mirall màgic que ens donarà una lliçó de bon català cada cop que ens mirem al mirall, per exemple quan ens rentem les dents.

Un dels mòduls per defecte de MagicMirror és la sindicació de continguts per tenir els titulars de les notícies del dia. Per exemple, el meu mirall està suscrit al diari ARA. Doncs bé, he adaptat aquest mòdul per crear el meu mòdul propi de MagicMirror (el_catala_com_cal). Ha estat bastant fàcil. Només cal crear i editar un fitxer XML amb les lliçons de català que vull visualitzar. De moment és això: un fitxer estàtic que hauré d’editar cada cop que vulgui afegir contingut.

Aprenent LaTeX: el Tirant lo Blanc

Seria el mes de febrer o març que em vaig posar a remenar i estudiar el LaTeX. El motiu principal era l’edició d’equacions i la notació científica, que és allà on el LaTeX hi fa una diferència gran. Al darrera hi ha la idea de fer uns articles (i/o llibre) sobre aspectes curiosos i quotidians relacionats amb les equacions diferencials i mètodes numèrics amb Python.

Lluny d’aquest objectiu científic, per tal d’aprendre LaTeX em vaig posar a editar el Tirant lo Blanc (hagués pogut triar una novel·la més curta!). Han passat uns mesos i al final he tingut temps d’acabar la meva edició del Tirant lo Blanc, que tinc el goig de presentar en primícia mundial.

Com que el text és molt llarg (el pdf té quasi bé 1000 pàgines), s’ha utilitzat diverses tècniques de programació i substitució automàtica de text per tal de generar ràpidament el LaTex a partir dels textos originals (en format txt o html). Això vol dir que, amb els coneixements adquirits, la generació d’un pdf d’un text o novel·la històrica la podria fer de manera bastant ràpida.

  • Edició del Tirant amb LaTeX (pdf): Tirant lo Blanc
  • El text original provinent de cervantesvirtual.com: enllaç
  • El Tirant lo Blanc a la Viquipèdia: enllaç