Arxiu de la categoria: Disseny d’Interaccions

L’hora catalana amb Festival (TTS, text to speech)

Estic treballant en un Magic Mirror, que li vull dotar de funcions de reconeixement de veu (STT, amb Pocketsphynx) i síntesi de veu (TTS, amb Festival). Vull que sigui un projecte una mica de cachondeo, i vull escollir bé els mòduls a instal·lar, i també programar-ne un.

Una cosa divertida que havia pensat és un mòdul que et digui l’hora catalana:

-Magic Mirror (li posarem un nom divertit), quina hora és?
-Són dos quarts i cinc de vuit.

He estat treballant amb el Festival (que s’instal·la sense problemes en una Raspberry Pi) i integrar-ho tot amb Node/Javascript, que és la tecnologia que utilitza MagicMirror.

En el video hi ha una mostra del que volem aconseguir:

Referències:

Magic Mirror amb la Raspberry Pi (Smart Mirror)

Aquest és un projecte divertit i senzill per fer amb la Raspberry Pi, molt adient ara per l’estiu. He estat configurant la Raspberry Pi i els diferents mòduls del projecte MagicMirror, i ja puc mostrar el video de com quedarà tot plegat. De totes maneres, el projecte l’hauré d’acabar més endavant quan decidim on podem col·locar el mirall i les dimensions que tindrà, doncs veig que comprar el 2-way mirror és la part més delicada, i un mirall ben gros se’n va del pressupost.

Un dels objectius per realitzar aquest projecte és que últimament m’estic conscienciant molt de com de malament parlem la nostra llengua (el català) i de com s’ha empobrit en general. Per tal de recuperar les expressions més genuïnes (defugint el calc del castellà allà on sigui possible), hi ha tot un moviment de conscienciació. Jo vull aportar el meu granet de sorra fent aquest mirall màgic que ens donarà una lliçó de bon català cada cop que ens mirem al mirall, per exemple quan ens rentem les dents.

Un dels mòduls per defecte de MagicMirror és la sindicació de continguts per tenir els titulars de les notícies del dia. Per exemple, el meu mirall està suscrit al diari ARA. Doncs bé, he adaptat aquest mòdul per crear el meu mòdul propi de MagicMirror (el_catala_com_cal). Ha estat bastant fàcil. Només cal crear i editar un fitxer XML amb les lliçons de català que vull visualitzar. De moment és això: un fitxer estàtic que hauré d’editar cada cop que vulgui afegir contingut.

Four books…

In the previous post I was talking about Physical Computing, Interaction Design and the Tinkering way to discover and do things and projects. These four books that I quote represent a nice starting point to dig inside these concepts.

  • Programming Interactivity: A Designer’s Guide to Processing, Arduino and OpenFrameworks. O’Reilly (2009). Joshua Noble. Amazon reference
  • Make: Electronics. Learning Through Discovery. O’Reilly (2009). Charles Platt. Amazon reference
  • Making Things Talk: Practical Methods for Connecting Physical Objects. O’Reilly (2007). Tom Igoe. Amazon reference
  • Physical Computing. Sensing and Controlling the Physical World with Computers. Thomson Course Technology (2004). Dan O’Sullivan and Tom Igoe. Amazon reference. This book doesn’t make any reference to arduino because it’s year of publication: 2004.

Concerning three concepts: Physical Computing, Interaction Design, Tinkering

The course is over… and summer starts… During this year I’ve been taken awareness about different concepts and ideas that are becoming more and more important in my thoughts and projects. I want to bookmark these three words and concepts for further study and reference: Physical Computing, Interaction Design and Tinkering. I’ve found very usefull a small booklet introductory to arduino: Getting Started with Arduino, from where I take the quotes.

Physical Computing

Physical Computing involves prototyping with electronics, turning sensors, actuators and microcontrollers into materials for designers and artists. It involves the design of interactive objects that people can interact with using sensors and actuators controlled by a behaviour implemented as software running inside a microcontroller.

Also:

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_computing
  • www.tigoe.net

Interaction Design

Interaction Design is about the design of any interactive experience. It also applies to the creation of meaningful experiences between us (humans) and artefacts. It is also a good way to explore the creation of beautiful and maybe even controversial relationships between us and technology. Interaction Design attempts to encourage design through an iterative process based on prototypes of ever increasing fidelity. This approach, also part of some types of more traditional design fields, can be extended to include prototyping with technology and particular with electronics. This particular type of Interaction Design is called Physical Computing.

Also:

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Interaction_design
  • Programming Interactivity book

Tinkering

We believe it is essential to play with the medium, exploring different possibilities directly with hardware and software, sometimes without a definite goal. We call this process tinkering.

Tinkering is what happens when you try something you don’t quite know how to do, guided by whim, imagination and curiosity.

When you tinker, there are no instructions – but there are also no failure, no right or wrong way of doing things. It’s about figuring out how thinks work and reworking them.

Re-using existing technology is one of the best ways of tinkering. Getting cheap toys or old discarded equipment and hacking them to make them do something new is one of the best ways to get to great results.

329 In the previous post I was talking about Physical Computing, Interaction Design and the Tinkering way to discover and do things and projects. These four books that I quote represent a nice starting point to dig inside these concepts.

  • Programming Interactivity: A Designer’s Guide to Processing, Arduino and OpenFrameworks. O’Reilly (2009). Joshua Noble. Amazon reference
  • Make: Electronics. Learning Through Discovery. O’Reilly (2009). Charles Platt. Amazon reference
  • Making Things Talk: Practical Methods for Connecting Physical Objects. O’Reilly (2007). Tom Igoe. Amazon reference
  • Physical Computing. Sensing and Controlling the Physical World with Computers. Thomson Course Technology (2004). Dan O’Sullivan and Tom Igoe. Amazon reference. This book doesn’t make any reference to arduino because it’s year of publication: 2004.

Un lloro-pirata per a la Maria

lloro1bHe estat donant voltes al tema del animatronic i el cartró-pedra… i vull concretar una idea que tindria com a data de termini el febrer del 2011 (queda temps encara per al proper Carnestoltes).

A la Maria últimament li agraden els pirates (a la coral infantil cantaven aquella cançó de ”Els que tripulen la nau pirata, han de ser homes ben barbuts,…”) i a l’escola també ho han treballat. No sé com va anar la cosa que vam fer una llista de les coses que ha de tenir un bon pirata. A veure si no em deixo res:

  • un pedàs de roba a l’ull borni
  • una pota de pal
  • una bandera pirata
  • un garfi en la mà guerxa
  • un barret o mocador pirata
  • … i un lloro parlador a l’espatlla

Així que li vaig proposar en broma que si es disfressava de pirata pel proper Carnestoltes podríem fer un lloro que el portés enganxat a l’espatlla (i que hauria de ser la sensació dels seus amics de classe). Jo aleshores ja estava pensant en utilitzar el paper-cartró, del que encara no domino la tècnica.

lloro2bEl que encara no m’havia plantejat, i que ho he estat pensant aquests dies, és que aquest lloro pogués ser un animatronic. Hauria de ser una cosa senzilla: per exemple, que se li mogués el cap o el bec, mentre parlés. El tema del parlar ja ho tinc solucionat doncs seria utilitzar un xip de la família ISD amb missatges gravats, i un circuit amplificador perquè el missatge es senti amb claredat. I el tema de què es mogui el cap, doncs un servo. Tot plegat amb una placa basada en arduino (últimament he estat millorant la tècnica per fer circuits impressos amb acabat semi-professional). Tota l’electrònica amagada dins la panxa del lloro. El lloro s’agafaria a l’espatlla del nen/a amb uns agafadors o filferro, de manera que sigui ben estable.

A veure si aquest projecte pot fer-se realitat!… seria maco… clar que la Maria pot dir-me la setmana vinent que de pirates res de res i que el proper Carnestoltes es vol disfressar de cargol… De moment, aquí va el primer esbòs del que hauria de ser el projecte.

Sonarmàtica 2010

sonarmatica1
En el marc del SÓNAR 2010 (Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia), que es celebra aquests dies a Barcelona, tenim igual que l’any passat, la programació del Sonarmàtica, on diferents artistes que treballen amb robots presenten les seves obres.

Destaquem els projectes que presenta l’Hangar (per exemple, el violí MIDI de Joan Vallvé o Surveillance Cameras de Ricardo Iglesias). També hi ha projectes de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i de la UPF (Universitat Pompeu Fabra), i d’altres artitstes,

Molt recomanable l’exposició i les performances. Ara bé la nota negativa: si tens nens al teu càrrec (com és el meu cas), ets jubilat, no tens peles, i altres causístiques no cal que hi vagis. Com cada matí estic amb el Pere (ara farà 10 mesos i és fantàstic passar el matí amb ell). Mai fem res extra i no ens movem del barri. La única llicència que em permeto és anar a fer un cafè a La Nena i, si em deixa, llegeixo una mica el diari. Aquest matí volia anar a veure el Sonarmàticaamb el Pere. Per sort, he trucat no fos cas… La sorpresa és que només pots veure el Sonarmàtica si pagues l’entrada del Sónar de Dia (45€). Per aprofitar al màxim aquesta entrada has de fer un non-stop d’activitats, que segur que són molt interessants, però que una persona amb compromisos familiars no pot afrontar. O imaginem un jubilat de 70 anys que li entusiasmen els robots, però que no té esma de gaudir de tota l’activitat frenètica del Sónar… Així va la cultura en aquest país. Així doncs, pels que poden (preferentment joves sense compromisos familiars i que no els afecti mass la crisi), aquí va la programació de la Sonarmàtica:
http://2010.sonar.es/es/programa-multimedia-sonarmatica.php

LuminAR: la làmpara robotitzada

luminar2

LuminAR és un projecte del grup d’interfícies en el MIT Media Lab, on l’idea és reinventar les tradicionals làmpares amb bombetes en una nova categoria de dispositius d’informació. Bàsicament és un braç robòtic articulat que segueix els moviments en l’escriptori i projecta informació d’utilitat que pot manipular-se de forma gestual.

Combina un picoprojector làser d’enfocament automàtico, càmera i un ordinador amb connexió inal·làmbrica en un disseny compacte, i pot connectar-se amb altres dispositius, transformant les superfícies i objectes en espais interactius que combinen medis digitals i informació en l’espai físic.

L’orella de Stelarc

stelarc

Llegit a El Pais, ja s’han entregat els premis d’Ars Electronica.

Després d’una dècada d’investigació, per fi la tercera orella de Stelarc funciona i l’artista australià, conegut per combinar creació, robòtica i investigació biomèdica ho celebra com a guanyador de la 23a edició dels Ars Electronica Prix en la categoria d’Arte Híbrid.

No és la primera vegada que Stelarc manipula el seu propi cos amb la tecnologia, però és, sens dubte, la més impactant. L’artista s’ha implantat en el braç una orella generada per cultiu dels seus teixits, que funciona com un receptor i emissor inalàmbric d’audio.

Si no et fa fàstic, pots veure en el vídeo la cirugia per fer la implantació de l’orella en el braç.

Sterlac: Pàgina web i canal de Youtube

Book: Programming Interactivity

programming_interactivity

Aquests dies estic llegint el llibre escrit per Joshua Noble i publicat per O’Reilly Media. El títol complet: Programming Interactivity. A Designer’s Guide to Processing, Arduino, and openFrameworks.

És un llibre de lectura obligatòria per als artistes que vulguin posar interactivitat en les seves instal·lacions. La idea que persegueix el llibre és que la programació i l’electrònica són ciències que poden ser apreses pels artistes que no tinguin coneixements previs en aquestes àrees.

Fes coses interessants. Si ets un dissenyador o un artista sense molts coneixements de programació, aquest llibre t’ensenyarà a treballar amb gràfics 2D i 3D, so, interacció física i circuits electrònics per crear tot tipus d’experiències interessants. Programming Interactivity explica els principiss de programació i enginyeria electrònica, i t’introdueix en tres eines lliures i fàcilment disponibles, creades específicament per a artistes i dissenyadors: Processing, Arduino, i OpenFrameworks.