Arxiu mensual: novembre de 2017

Maria 12 anys: caixa retroil.luminada amb timer basat en 555

El diumenge la Maria fa 12 anys. En aquesta ocació he fet una caixeta retroil·luminada amb tres LEDs SMD. L’electrònica no és difícil, es tracta d’un timer 555 configurat per tal de què estigui encés durant 15 minuts. Ha de servir com a punt de llum a l’habitació a l’hora de fer nones.

El projecte l’he dissenyat primer amb Eagle CADSoft, i després amb KiCAD, doncs de fet estic migrant a KiCAD, com ha de ser. El prototipus de la placa PCB l’he fet amb la fresadora. Ja tenia experiència de l’any passat d’utilitzar el script pcb2gcode a l’Eagle, i ara l’estic utilitzant amb el KiCAD, amb resultats molt bons.

El Timer 555 es pot configurar com a temporitzador o per fer pulsos. En el nostre cas, hem optat per un disseny de manera que quan pitgem el pulsador s’encenen els LEDs durant 15 minuts. Els 15 minuts s’aconsegueixen escollint els valors adequats de R i C (recordar que RxC té unitats de temps). He escollit un TLC555CD per tal de minimitzar el consum . El TLC555CD és SMD i té format SOIC. La idea és alimentar-ho tot amb 3V i minimitzar al màxim el consum durant els periodes de stand-by, doncs s’alimenta amb 2 piles AAA i s’espera que durin bastant de temps.

He assajat amb la soldadura SMD, de la que no sóc expert. El timer TLC555CD (format SOIC-8) l’he soldat manualment, i ha quedat una soldadura força neta. Els LEDs també són SMD. Si n’hagués de fer un altre provaria amb la soldadura al forn.

Aquest seria un projecte interessant per fer-ne molts en sèrie, de fet ja vaig estar mirant els proveïdors per aprovisionar una bona quantitat dels components. La idea és que tots els components fossin SMD, i aleshores sí que es faria una comanda de plaques PCB a un fabricant, doncs ara hi ha moltes facilitats i preus raonables.

Quant a la part del fresat la fusta és DM de 2mm. Tots els talls estan fets amb la fresadora, així com les lletres, on s’ha escollit la font Black Rose. La part més crítica és muntar la capsa amb els angles ben rectes, i pintar-ho tot i que quedi perfecte. Al darrera les lletres es fica un metacril·lat blanc, també tallat amb la CNC.

Per tant, és un projecte senzill però finalment més laboriós del que em pensava, i certament es pot automatitzar en gran mesura per fer una tirada gran. El que no es pot automatitzar són els noms que has de fresar, això sí que és sota demanda.

Referències:

cnchollow script. Generador de G-Code per a fresar diferents tipus de cavitats

Hem estat programant un script amb C++ per fer cavitats. Cavitats de diferent tipus: rectangulars, rectangulars amb cantos arrodonits, circulars i el·líptiques. A més, la profunditat de la cavitat pot ser constant (cavitat cilíndrica) o bé una cavitat esfèrica. Per tant, hi ha 8 possibilitats de cavitats diferents, com es veu a la imatge, amb diversos paràmetres que pots controlar. El script genera el G-Code directe per a ser fresat.

Si vols utilitzar el script, primer hauràs de mirar les il·lustracions que hi ha a la documentació, per tal d’entendre els diferents paràmetres. Bàsicament haurem d’introduir l’origen de coordenades de la cavitat (allà on està centrada); els semieixos en el cas dels rectangles-el·lipse, o el radi en el cas del cercle; la profunditat final en el cas de cavitats cilíndriques; el radi esfèric en el cas de cavitats esfèriques, que donarà lloc a més o menys profunditat esfèrica. En funció de la broca que tinguem i de la resolució que vulguem, també hem de definir el pas linial i el pas de profunditat (paràmetres -m i -n).

Per a les cavitats cilíndriques n’hi ha prou amb utilitzar broques normals de fresar (les de 2mm de diàmetre són les més petites que he aconseguit). Però per a les cavitats esfèriques és interessant utilitzar una broca tipus round nose bit, i així aconseguim un millor acabat, com es pot apreciar a la foto.

El primer projecte per utilitzar les meves cavitats és fresar el joc del mancala (o awalé o altres noms), on vull fresar vàries cavitats diferents. Ja informarem quan estigui acabat.

És un projecte escrit amb C++, no requereix cap llibreria especial, per tant la seva compilació és directa. Per la versió 1.0.6, la darrera versió:

$ g++ -o cnchollow cnchollow-1.0.6.cpp
Ex:
$ ./cnchollow -f rectangle -t cylindrical -x 100 -y 100 -r 30.23 -s 15.21 -z -10.3 -m 3.0 -n -1.0 -o ./cnchollow.ngc

Referències:

Fresar una foto en blanc i negre amb CNC

Aquests dies estem vivint uns dies incerts a Catalunya. S’ha de sortir al carrer i defensar el govern legítim, rebutjar de ple l’aplicació de l’article 155 de la Constitución Española, i no deixar passar l’oportunitat que representa les eleccions del 21D. Així que hem fet uns cartells per portar-los a la manifestació del 11N, i totes les que calguin. Actualment, tenim a les presons espanyoles: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Joaquim Forn i Jordi Turull. I el número pot augmentar.

Aquí exposo el meu workflow per fer un cartell en blanc i negre, a partir d’una foto.

1. GIMP. A l’hora d’escollir la foto hem de procurar que el fons sigui clar i contrastat amb la foto, de manera que el GIMP detecti bé les vores. Obrim la foto amb el GIMP, i dessaturem la foto (convertint-la a escala de grisos), i amb l’eina llindar de color blanc-negre, escollim la imatge que volem fresar.

2. LibreCAD és el software que faig servir per generar el DXF. Importo la imatge, i creo una capa per definir les línies de fresat. Com que la broca que faré servir és de 2mm, escullo un traç de 2mm, i d’aquesta manera em puc fer una bona idea de com quedarà el resultat final. Ressegueixo tots els contorns, ho faig de manera manual.

3. Encara amb LibreCAD, he de definir els ponts de manera que no hi hagi cap illa que es pugui desenganxar quan després faci el fresat. Genero el fitxer dxf.

4. Torno al GIMP i omplo de negre les superfícies que quedaran buides. D’aquesta manera em puc fer una bona idea del resultat final, i preveure l’èxit de la peça.

5. Amb el script de python dxf2gcode puc definir les propietats del fresat. Concretament, la profunditat de tall. Si la fullola que faré servir és de 3mm, la profunditat serà de 3mm. Genero el fitxer G-Code.

6. Amb LinuxCNC ja puc fresar la peça, amb una broca de 2mm. Un cop acabat, es fa un polit i s’arreglen possibles imperfeccions.

Tot el procés està explicat en el video. A la imatge es veu com queda el resultat final amb la imatge del Raül Romeva, ara mateix a presó. Ara només queda fer els cartells, i sortir al carrer. La lluita continua.

Referències: