Maria 12 anys: caixa retroil.luminada amb timer basat en 555

El diumenge la Maria fa 12 anys. En aquesta ocació he fet una caixeta retroil·luminada amb tres LEDs SMD. L’electrònica no és difícil, es tracta d’un timer 555 configurat per tal de què estigui encés durant 15 minuts. Ha de servir com a punt de llum a l’habitació a l’hora de fer nones.

El projecte l’he dissenyat primer amb Eagle CADSoft, i després amb KiCAD, doncs de fet estic migrant a KiCAD, com ha de ser. El prototipus de la placa PCB l’he fet amb la fresadora. Ja tenia experiència de l’any passat d’utilitzar el script pcb2gcode a l’Eagle, i ara l’estic utilitzant amb el KiCAD, amb resultats molt bons.

El Timer 555 es pot configurar com a temporitzador o per fer pulsos. En el nostre cas, hem optat per un disseny de manera que quan pitgem el pulsador s’encenen els LEDs durant 15 minuts. Els 15 minuts s’aconsegueixen escollint els valors adequats de R i C (recordar que RxC té unitats de temps). He escollit un TLC555CD per tal de minimitzar el consum . El TLC555CD és SMD i té format SOIC. La idea és alimentar-ho tot amb 3V i minimitzar al màxim el consum durant els periodes de stand-by, doncs s’alimenta amb 2 piles AAA i s’espera que durin bastant de temps.

He assajat amb la soldadura SMD, de la que no sóc expert. El timer TLC555CD (format SOIC-8) l’he soldat manualment, i ha quedat una soldadura força neta. Els LEDs també són SMD. Si n’hagués de fer un altre provaria amb la soldadura al forn.

Aquest seria un projecte interessant per fer-ne molts en sèrie, de fet ja vaig estar mirant els proveïdors per aprovisionar una bona quantitat dels components. La idea és que tots els components fossin SMD, i aleshores sí que es faria una comanda de plaques PCB a un fabricant, doncs ara hi ha moltes facilitats i preus raonables.

Quant a la part del fresat la fusta és DM de 2mm. Tots els talls estan fets amb la fresadora, així com les lletres, on s’ha escollit la font Black Rose. La part més crítica és muntar la capsa amb els angles ben rectes, i pintar-ho tot i que quedi perfecte. Al darrera les lletres es fica un metacril·lat blanc, també tallat amb la CNC.

Per tant, és un projecte senzill però finalment més laboriós del que em pensava, i certament es pot automatitzar en gran mesura per fer una tirada gran. El que no es pot automatitzar són els noms que has de fresar, això sí que és sota demanda.

Referències: