Arxiu mensual: octubre de 2017

Provant taules B2S a Virtual Pinball

Aquests dies estic fent una nova màquina de Pinball, igual que la primera, amb configuració FS (FullScreen), és a dir, d’una sola pantalla. Aprofitant que tinc un ordinador amb el qual puc fer proves, en un segon disc dur vull instal·lar el Visual Pinball amb configuració B2S (Backglass to Screen), és a dir, amb dues pantalles: la principal és el playfield, i la secundària és el backglass.

Així doncs he instal·lat el Visual Pinball i el VPinMAME, i he mirat els tutorials per veure com funciona això del B2S. I ja tinc les primeres taules funcionant. No és difícil d’entendre i d’implementar, però el que sí que és veritat és que hauré d’anar una per una de les 200 taules que tinc implementades i classificades.

El primer que s’ha de fer és baixar-se els arxius de backglass (amb extensió .directb2s). A partir de les dues pantalles que tinc (una de 22” 1920×1080; i una altra de 17” 1280×1024), creo el fitxer screenres.txt, relacionat amb la geometria de les dues pantalles. I aleshores he d’anar una per una de les taules, entrar en el script (el codi), i configurar el script per tal de què funcioni el mode B2S. Executar la taula (jugar una estona :-)), comprovar que tot funciona correctament, i ajustar algun paràmetre si és necessari. En particular, les taules que tenen DMD (Dot Matrix Display), ajustaré la geometria per tal de què el display DMD aparegui en la pantalla del backglass, en una posició que no sigui invasiva.

En la configuració FS tinc implementades 200 taules. Algunes d’elles no s’han portat encara a B2S, doncs no tenen fitxer de backglass, o m’han donat problemes. Si tinc temps, miraré d’implementar algunes taules més que vegi que són divertides, per tal de recuperar el valor de 200 taules implementades. En el futur, miraré d’introduir el display de DMD, tot i que jo sempre tinc un ull posat en la simplicitat.

Quan tingui configurades les taules B2S serà el moment de fer el moble de pinball amb dues pantalles, de moment amb un format petit: pantalles de 22” i 17”, i un moble el més petit possible que integri aquestes dues pantalles. Aquesta serà la part més divertida i original. A més, si estic engrescat, vull ficar un plunger analògic, un acceleròmetre per al nudge, i un moneder. Però això ja serà una altra història. De moment ja hi ha molta feina configurant les taules B2S.

Soldadura SMD al forn de casa

Estic en el procés de migrar de Eagle CadSoft a KiCAD (open source), i a més d’utilitzar components SMD en els nous projectes. Per tant, he de practicar la soldadura SMD, i tenir les eines adequades.

Hi ha molts videotutorials de soldadura SMD, interessant veure’n algun per tal d’agafar confiança i evitar errors. Bàsicament hi hauria tres maneres de fer la soldadura SMD:

  1. Soldant a mà, amb un soldador de punta ben fina i fil d’estany ben prim. És fàcil soldar d’aquesta manera quan els components no són molt petits (per exemple 0805 o superiors).
  2. Amb pasta de soldar, i utilitzant un forn a 230º. Val la pena sobretot quan hi ha bastants components a soldar. Aquesta seria la manera definitiva per fer una tirada més grossa, doncs es poden posar vàries plaques al forn. El gran avantatge de la pasta de soldar és que un cop situat el component, aquest no es mou.
  3. Amb pasta de soldar i aire calent d’una estació de soldadura. Encara no ho he provat però hauria de funcionar. Seria correcte per soldar algun component puntual.
  4. En la fotografia es mostra el resultat de la primera prova que he fet en el forn de casa, a uns 230 graus. El gran èxit de la soldadura fina és confiar en la tensió superficial que es genera entre el flux soldant, l’estany i el component. La tensió superficial és la que fa possible que l’estany no s’escampi i faci ponts entre les pistes.

    Els meu workflow de prototipatge:

    • KICAD
    • Generació dels Gerbers
    • pcg2gcode per generar el G-Code per la màquina CNC
    • Fresat CNC
    • Flux: Reïna de colofonia
    • Soldar: components SMD i components through-hole

    Un cop el prototipus funciona, el més correcte és encarregar les plaques a algun fabricant de PCBs, ara n’hi ha molts i bé de preu, amb més o menys temps d’espera.

    Notes de soldadura a la wiki.

Xiangqi (escacs xinesos)

Fa uns dies que he acabat el taulell de Xiangqi i les peces, i ja he jugat algunes partides. He estat provant diferents maneres d’omplir amb color negre o vermell les peces. Les peces negres (i el taulell) les he fet amb silicona negra. El resultat és correcte, però el problema és que en envernissar-ho queda una mica enganxifós. És per això que finalment el taulell no l’he envernissat. Les peces vermelles les he fet amb Aquaplast barrejat amb pintura acrílica vermella, i el resultat és més que correcte. M’agradaria fer més proves, per exemple algun altre tipus de silicona o bé resina epoxi o de poliéster.

Com que la meva màquina CNC és 30x40cm, el taulell l’he hagut de dividir en dues parts, que he hagut d’ajuntar amb cola blanca i espigues de fusta. El taulell és de fusta de pi, i les fitxes són de fusta de boix de 5 cm de diàmetre. És un procés lent i laboriós fer les fitxes d’una en una (són 32 peces en total). Evidentment, el procés seria molt més ràpid utilitzant un taulell de pi.

Al llarg del procés de construcció he fet unes quantes fotos, i penjo un video de tot el procés. Per tal de millorar el procediment d’envernissat, he fet un jig on puc vernissar per davant i per darrere les peces de 8 en 8.