Arxiu mensual: novembre de 2011

Ave Maria (música religiosa)


Una composició del meu pare: un Ave Maria, estem parlant de música religiosa tocada amb un orgue d’església. La partitura s’ha transcrit a lilypond, s’ha tocat amb fluidsynth buscant un so d’orgue que estigui bé, i s’ha gravat a Ardour. Més endavant convenceré a la Rita per tal de què hi canti a sobre, doncs té lletra (amb llatí, com ha de ser). Pots descarregar-te el zip, on pots trobar tot el material, inclòs el fitxer lilypond i així es pot veure com és aquest format de transcripció musical:

Descarregar Ave Maria (mp3, lilypond, midi, pdf)

La part melòdica de la melodia té aquesta pinta amb lilypond:

melodia = \\relative c” {
\t\\set Staff.midiInstrument = #”church organ”
\t\\clef treble
\tr2 r r r r r r r r r r r r \\mBreak
\tbes2 g4. g8 c2 bes ees4 d8 c bes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 g4 r ees’ d8 c \\mBreak
\tbes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 ees \\bar “||” g4.\\f g8 a4 f bes2 a4 a8 a bes4 a d2 d4. d8 \\mBreak
\td4 cis c8 c c c c bes bes4 bes bes8 bes bes4 a~ a gis16( a bes) a e’4~ e16 cis a g g8( f) f4~ f e16 g bes( g) e2~ e4 cis’16( d e d) \\mBreak
\tcis2~ cis4 r \\bar “||” r2 r r r r r r r r r \\mBreak
\tr2 r r \\bar “||” bes2\\mf g4. g8 c2 bes ees4( d8) c bes4( g) bes2 c4( bes8) aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 \\mBreak
\tg4 r ees’4( d8) c bes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4( aes8) g f2 ees ges4 ges8 ges f4 f ges4. ges8 \\mBreak
\tf8. f16 f4 g aes8 bes c4 c a( bes8) c d4 d ees bes8 g c4 bes \\mBreak
\taes4( g8) f aes4 g g( f8 ees) f2 f4( ees8 d) ees2~ ees4 r \\bar “|.”
}

Ave maria by joanillo

Cançó de bressol molt personal

Aquests dies estic cantant al Pere i a la Maria una cançó de bressol que té un significat molt especial. És una cançó de bressol que li cantava la meva àvia Montserrat al meu pare, i realment és molt original, no és gens coneguda. La meva àvia va néixer en una masia a La Guàrdia, al Lluçanès, en una zona amb entitat pròpia entre Puigreig i Vic. Precisament, tot el folklore de la zona el va documentar molt el Josep M. Vilarmau, allà pels anys 40 del s. XX, que era precisament cosí de la meva àvia, a més de colega del folklorista Joan Amades. Va fer una obra de referència per estudiar les cançons de la contrada: Folklore del Lluçanès, i aquesta cançó de bressol, sense títol, precisament no hi és.

És una cançó molt senzilla i dolça, com han de ser les cançons per fer dormir als infants. El meu pare l’ha arranjat per a piano, plasmant aquesta dolçor i simplicitat harmònica. Jo només l’he transcrit amb lilypond i l’he gravat amb un so de piano. Així doncs, el meu reconeixement per a la meva àvia al-cel-siga, al meu pare, i a tot el patrimoni immaterial que representa el folklore de les terres catalanes. La lletra:

L’àngel de la son té les ales blanques,
té el cabell daurat i el vestit de plata.
L’àngel de la son que del cel davalla.

L’àngel de la son l’infant acompanya,
li gronxa el bressol i els ullets li tanca.
L’àngel de la son el besa i li canta.

Lilypond és un sistema d’edició musical molt complet i que produeix unes partitures de gran qualitat. Això sí, és una mica complicat de fer servir, tot i que es troba bastanta informació. Jo en sóc un ferm partidari. He transcrit la partitura manuscrita a lilypond, i aquí en pots veure el resultat:

canco_bressol (descarrega)

Lilypond, a més de la sortida pdf, també produeix la sortida midi. Aquest fitxer midi l’he fet sonar amb el sinte fluidsynth, que pot funcionar amb línia de comandes, i que he carregat amb un bon so de piano. Així de simple:

$ fluidsynth -l -a jack -m alsa_seq -g 1 /var/soundfonts/Musica_Theoria_v2_GM.sf2 /home/joan/lilypond/canco_bressol_v3.midi

El so que produeix el fluidsynth s’ha gravat a l’Ardour (el DAW de referència en el món Linux), i sense fer res més, sense afegir cap efecte, l’he convertit a wav (i a mp3 amb lame). I aquí pots veure el resultat.
Cançó de bressol by joanillo

Espero que en un futur aquesta cançó es pugui anar transmetent de generació en generació i que quedi com un bé preuat en la meva família.

Toc de Castells

Vaig trobar per Internet la partitura del Toc de Castells. No sé exactament de quina colla és, doncs veig que cada colla castellera toca el Toc de Castells d’una manera una mica diferent. No tinc una gralla (a casa no em deixen), però sí que vaig aconseguir un flabiol de gralla, que té so de flauta dolça però la digitación és la mateixa que la de la gralla. D’aquesta manera pots practicar com si fos la gralla però sense molestar als veïns. A algunes escoles fan servir el flabiol de gralla en comptes de la flauta dolça.

Aquesta petita gravació m’ha servit per practicar alguns temes que tenia pendents: la caixa i els redobles estan fets amb Hydrogen (em va costar trobar informació de com fer els redobles, però al final ho vaig aconseguir). La seqüència de l’Hydrogen està gravada directament a l’Ardour (escollint una bona llibreria de sons de bateria), i he hagut d’aclarir-me amb el tema del Transport (Ardour fa de Time Master, i JACK i Hydrogen el segueixen). Tot està gravat amb Ardour, amb quatre pistes: caixa, redoble, flabiol 1 i flabiol 2. També he après a fer diferents tomes (takes, playlists) a l’Ardour, per tal de poder escollir la que queda millor; i fer un punch en alguna zona concreta si es creu que es pot millorar. D’altra banda, m’he oblidat de fer les connexions en el QJackCtl i he fet totes les connexions en el Ardour, molt més pràctic i ràpid.

Com a efectes hi ha un reverb i compressió, que donen profunditat a la gravació i crec que la milloren (i de pas dissimulen alguna imperfecció en la interpretació). En definitiva, una altra gravació feta amb eines lliures (JACK, Hydrogen, Ardour, GNU/Linux). El software lliure al servei de la música tradicional.

Hi ha una entrada dels Castells a la wikipedia en castellà, però no en anglès. Potser seria interessant que algú del món casteller fés una entrada a la wikipedia en anglès.

Toc de Castells by joanillo

Gravacions familiars: construïnt un arxiu de mostres d’àudio

El Pere ara té 2 anys i tres mesos. Aprofitant tota l’empenta de la Castanyada he gravat de forma improvisada com canta \tLa Castanyera.

Estem molt acostumats a arxivar les fotos, i també els videos, i a tenir-los més o menys classificats. Amb les fotos podem veure com creixen els nens (i com creixen!). Podria ser una bona idea col·leccionar, arxivar i classificar fitxers d’àudio. També tenen un valor documental, tot i que donem més importància a les fotos i els videos.

Per exemple, m’he dedicat 5 minuts a cercar pel fons sonor de la Biblioteca Nacional de Catalunya i he trobat aquest enregistrament dels anys 50 de la Cobla de Barcelona, la coral Sant Jordi i l’Oriol Martorell: Vacaciones en la Costa Brava [Enregistrament sonor]

Aquí va La Castanyera cantada pel Pere, amb 2 anys i tres mesos:

gravació Pere, 2 anys i tres mesos by joanillo