Arxiu de la categoria: Home Recording

Frozen. Gravació a casa de la Maria i les seves amigues


El dimarts passat van venir la Maria i tres de les seves amigues (la Laia, l’Adela i la Martina) a dinar al migdia, per tal de gravar un parell de temes de Frozen. Realment aquestes nenes estan posseïdes per Frozen, la Maria ja ha vist la peli 5 vegades. La qüestió és que amb dues hores i mitja havíem de fer molt feina, a més de dinar. El dinar ho vam solucionar ràpid, arròs a la cubana per 5 i rapidets que hi ha molta feina.

Mans a l’obra, una mica d’escalfament. Jo ja ho tenia tot preparat: dos micros per a les quatre que entraven en una pista de l’Ardour. En altres dues pistes havia gravat prèviament les cançons del Vol Volar (Let it Go) i Per primer cop en la Vida (For the First Time in Forever), que són les cançons que havíem planificat de gravar (bé, en principi el Vol Volar, la segona era de reserva).

Vam fer vàries tomes del Let it Go, però només dues tomes del Per Primer Cop… El resultat és prou satisfactori tenint en compte que són nenes de 9 anys. A millorar realment les entrades (que té solució si es practica), i l’afinació (més difícil de solucionar). A més, el fet de què estiguessin emocionades amb l’experiència no ajudava gens.

Al final vaig escollir una de les tomes. Per exportar el audio sense matar-m’hi massa he equilibrat la pista instrumental amb la pista de les veus, i he aplicat a les veus una mica de compressió, chorus i reverb, tot de forma moderada, i ja tinc el mp3. Tot això fet amb Ardour com a DAW multipista. (Linux, of course).

Pel tema del video vaig cometre un fallo. Em vaig acontentar amb gravar un sol video, pensant que l’ajuntaria amb la versió bona de l’àudio, i no. En els dos videos que es mostren es veu clarament una falta de sincronia entre el video i les veus. A part de la falta de sincronia en les entrades, es veu irreal. Per la propera vegada gravaré en video totes les tomes, i sempre seré a temps d’esborrar els videos descartats.

En aquestes gravacions allò ideal és utilitzar cascos per totes les participants. Necessitaria una cosa similar a això. Com que no en disposo d’amplificador d’auriculars, s’ha utilitzat un monitor de camp proper, intentant que el so no entri pels micròfons. Això s’aconsegueix controlant la distància, el volum i que el monitor quedi al darrera dels micros. La part de senyal que ha entrat als micros és mínima, tot i que no nul·la.

Així doncs, el material que s’ha utilitzat és:

  • Ordinador Linux Ubuntu 12.04 amb JACK i Ardour
  • Targeta de so externa, Edirol UA25EX
  • Mesclador de 4 entrades (de les quals només se n’han utilitzat dues)
  • 2 micròfons
  • Monitor de camp proper

El resultat: dos videos que s’han penjat al Youtube. Els ha encantat veure com el seu video es barrejava amb les animacions de les protagonistes de Frozen: l’Elsa i l’Anna.

50 ways… #5. Com fer un soundfont per a acordió

La meva filla està aprenent a tocar l’acordió diatònic. Es tracta d’un acordió de botons de la marca Castagnari model Studio, amb dues files de botons a la mà dreta (afinades en Sol i Do), i els 8 botons de la mà esquerra són els baixos, dividits en 4 baixos i 4 acords. Aquest és el tipus d’acordions que sonaven en les festes majors dels petits pobles del Pirineu. Quan encara no hi havia carreteres per arribar a aquests pobles, en el segle XIX i fins entrat el segle XX, els músics havien de pujar als pobles a peu o a mula. Per tant era necessari instruments transportables. Moltes vegades un acordió i un violí animaven el ball de la plaça del poble.

En aquesta ocasió, ja que disposo d’un instrument nou per mi, vull fer la pràctica de crear un soundfont des del principi, i d’aquesta manera podré utilitzar el so d’aquest instrument en diferents projectes. Evidentment, s’ha de començar mostrejant totes les notes. Per fer-ho s’utiltizarà un micròfon d’una qualitat òptima, intentant que no hi hagi sorolls de fons. Es gravarà a un volum adequat, notes llargues, i sense produir saturació, en un sol canal. Les mostres es van gravant de forma ordenada i utiltizant el nom del fitxer adequat de manera que no hi hagi confusió. Per gravar les mostres he utilitzat un Ubuntu 12.04 32 bits, interfície Edirol UA-25EX i un microfon Beyerdynamic TG I52d. S’ha utiltizat la següent comanda:

arecord -r 44100 -f cd -t wav -D plughw:UA25EX accordion_C4.wav

A l’hora de fer la gravació tindrem molt de compte amb els baixos i els acords, que són botons especials. Un cop tenim totes les mostres, amb el Audacity editem els fitxers d’ona. Agafem una part significativa de la mostra samplejada, intentant que l’envolvent sigui periòdica, i evidentment que no agafi els extrems del fitxer d’ona. Ens assegurem de què la mostra no té saturació, i amplifiquem la mostra a un nivell raonable, de manera que totes les mostres tinguin un volum similar. El resultat de les mostres és el següent:

Samples Accordion Castagnari Studio by joanillo

Samples Accordion Castagnari Studio (Bass and chords) by joanillo

Aleshores ja podem començar a utiltizar el Polyphone, que serà l’entorn gràfic que s’utilitzarà per construir el soundfont. El primer que farem és importar totes les mostres, i diem quina és la nota arrel de cada nota, de manera que ja li estem assignant una freqüència. Aleshores creem un instrument nou (per ex Accordion), que serà l’únic instrument que contindrà aquest soundfont. Ara és quan hem d’associar cada mostra a una nota midi de l’instrument que estem editant. Per exemple, per a la mostra accordion_C4.wav ficarem:

    \t

  • root key = 60
  • \t

  • key range = 60-60
  • \t

  • attack = 0,2s
  • \t

  • release = 0,2 s

Les notes dels baixos que es fan amb la mà esquerra es corresponen a les següents notes midi:

    \t

  • Baix C = 36 (C2)
  • \t

  • Baix D = 38 (D2)
  • \t

  • Baix E = 40 (E2)
  • \t

  • Baix F = 41 (F2)
  • \t

  • Baix G = 43 (G2)
  • \t

  • Baix A = 45 (A2)

I un cas especial són els acords que es fan amb la mà esquerra, que s’associen per conveni a les següents notes midi.

    \t

  • Acord CM = 24 (C1)
  • \t

  • Acord DM = 26 (D1)
  • \t

  • Acord EM = 28 (E1)
  • \t

  • Acord FM = 29 (F1)
  • \t

  • Acord GM = 31 (G1)
  • \t

  • Acord Am = 33 (A1)

I és important recalcar que aquesta associació és un conveni. Quan toqui la nota midi 24 es dispararà el so samplejat corresponent a l’acord CM.

Per als baixos i acords s’ha fixat els valors d’attack i release a 0,6s.

Per acabar de definir el soundfont hem de crear un nou preset associat a aquest instrument, de manera que el so d’acordió el tindrem en el banc=0 i canal=0 (000:000). Finalment ja puc guardar el soundfont, castagnari.sf2, i ja el puc testejar, en aquest cas amb fluidsynth, fent sonar la meva cançó preferida: Una Plata d’Enciam, tocada a la manera com es faria amb l’acompanyament de diatònic: la melodia amb la mà dreta, i alternant els baixos i acords amb la mà esquerra.

/usr/bin/fluidsynth -s -l -j -a jack -m jack ./accordion_castagnari_studio.sf2 ./una_plata_denciam.midi

Una Plata d’Enciam by joanillo

En el següent post explicarem com s’ha generat el fitxer midi que acabem de tocar a partir de l’editor de partitures lilypond. Tenia ganes de fer un post sobre lilypond, i concretament ara que la meva filla està aprenent el diatònic, com es pot fer servir el lilypond per a la notació d’acordió.

Referències:

Non, non, fillet. Cancó de bressol que em va escriure el meu pare.

Una altra cançó de bressol del meu pare. Però aquesta vegada és antiga, la va escriure per a mi fa 42 anys. Passo de posar una foto meva de quan era bebè, o sigui que poso la primera foto que he pillat en el Google Images per tal d’il·lustrar el post.

La transcripció de l’original s’ha fet amb Lilypond. S’ha reproducido amb fluidsynth a través de JACK, i s’ha grabat directament en l’Audacity. Tot això sobre GNU/Linux (Ubuntu 10.04).

La lletra:

\tNon, non, Joan, amb molta pau. Que la soneta va arribant;
\tNon, non, fillet, dorm ben aviat, tens la mareta al teu costat.

\tLes veus del dia ja s’han fos. Dorm en silenci i bon repòs;
\tNon, non, Joan, en el teu llit, que els dolços somnis van venint.

Non, non, Joan (cançó de bressol, lullaby) by joanillo

Descarrega la partitura: Non, non, fillet (escrita pel meu pare ara fa 42 anys i que em va dedicar) (JM Quintana, 1970)

Cançó de bressol (del meu pare als seus néts)


Una altra cançó de bressol del meu pare. Dedicada als seus néts (els 10 que té, el que vindrà, i els que poden venir). Entre ells la Maria i el Pere, els meus. Una cançó dolça i de melodia senzilla, sense sobresalts, com es correspon a una cançó que té per objectiu fer venir la son, cosa a vegades no gens fàcil.

Dorm, infantó, la dolça son.
noneta non canta la mare;
somnis de pau t’envoltaran;
noneta non, dins del bressol,
noneta non, canta l’amor.

Canco bressol 2 (lullabye) by joanillo

Descarrega la partitura: canco_bressol (dedicada als meus néts) (JM Quintana, 2012)

Ave Maria (música religiosa)


Una composició del meu pare: un Ave Maria, estem parlant de música religiosa tocada amb un orgue d’església. La partitura s’ha transcrit a lilypond, s’ha tocat amb fluidsynth buscant un so d’orgue que estigui bé, i s’ha gravat a Ardour. Més endavant convenceré a la Rita per tal de què hi canti a sobre, doncs té lletra (amb llatí, com ha de ser). Pots descarregar-te el zip, on pots trobar tot el material, inclòs el fitxer lilypond i així es pot veure com és aquest format de transcripció musical:

Descarregar Ave Maria (mp3, lilypond, midi, pdf)

La part melòdica de la melodia té aquesta pinta amb lilypond:

melodia = \\relative c” {
\t\\set Staff.midiInstrument = #”church organ”
\t\\clef treble
\tr2 r r r r r r r r r r r r \\mBreak
\tbes2 g4. g8 c2 bes ees4 d8 c bes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 g4 r ees’ d8 c \\mBreak
\tbes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 ees \\bar “||” g4.\\f g8 a4 f bes2 a4 a8 a bes4 a d2 d4. d8 \\mBreak
\td4 cis c8 c c c c bes bes4 bes bes8 bes bes4 a~ a gis16( a bes) a e’4~ e16 cis a g g8( f) f4~ f e16 g bes( g) e2~ e4 cis’16( d e d) \\mBreak
\tcis2~ cis4 r \\bar “||” r2 r r r r r r r r r \\mBreak
\tr2 r r \\bar “||” bes2\\mf g4. g8 c2 bes ees4( d8) c bes4( g) bes2 c4( bes8) aes g4( ees) g2 bes4 aes8 g f2 \\mBreak
\tg4 r ees’4( d8) c bes4( g) bes2 c4 bes8 aes g4( ees) g2 bes4( aes8) g f2 ees ges4 ges8 ges f4 f ges4. ges8 \\mBreak
\tf8. f16 f4 g aes8 bes c4 c a( bes8) c d4 d ees bes8 g c4 bes \\mBreak
\taes4( g8) f aes4 g g( f8 ees) f2 f4( ees8 d) ees2~ ees4 r \\bar “|.”
}

Ave maria by joanillo

Cançó de bressol molt personal

Aquests dies estic cantant al Pere i a la Maria una cançó de bressol que té un significat molt especial. És una cançó de bressol que li cantava la meva àvia Montserrat al meu pare, i realment és molt original, no és gens coneguda. La meva àvia va néixer en una masia a La Guàrdia, al Lluçanès, en una zona amb entitat pròpia entre Puigreig i Vic. Precisament, tot el folklore de la zona el va documentar molt el Josep M. Vilarmau, allà pels anys 40 del s. XX, que era precisament cosí de la meva àvia, a més de colega del folklorista Joan Amades. Va fer una obra de referència per estudiar les cançons de la contrada: Folklore del Lluçanès, i aquesta cançó de bressol, sense títol, precisament no hi és.

És una cançó molt senzilla i dolça, com han de ser les cançons per fer dormir als infants. El meu pare l’ha arranjat per a piano, plasmant aquesta dolçor i simplicitat harmònica. Jo només l’he transcrit amb lilypond i l’he gravat amb un so de piano. Així doncs, el meu reconeixement per a la meva àvia al-cel-siga, al meu pare, i a tot el patrimoni immaterial que representa el folklore de les terres catalanes. La lletra:

L’àngel de la son té les ales blanques,
té el cabell daurat i el vestit de plata.
L’àngel de la son que del cel davalla.

L’àngel de la son l’infant acompanya,
li gronxa el bressol i els ullets li tanca.
L’àngel de la son el besa i li canta.

Lilypond és un sistema d’edició musical molt complet i que produeix unes partitures de gran qualitat. Això sí, és una mica complicat de fer servir, tot i que es troba bastanta informació. Jo en sóc un ferm partidari. He transcrit la partitura manuscrita a lilypond, i aquí en pots veure el resultat:

canco_bressol (descarrega)

Lilypond, a més de la sortida pdf, també produeix la sortida midi. Aquest fitxer midi l’he fet sonar amb el sinte fluidsynth, que pot funcionar amb línia de comandes, i que he carregat amb un bon so de piano. Així de simple:

$ fluidsynth -l -a jack -m alsa_seq -g 1 /var/soundfonts/Musica_Theoria_v2_GM.sf2 /home/joan/lilypond/canco_bressol_v3.midi

El so que produeix el fluidsynth s’ha gravat a l’Ardour (el DAW de referència en el món Linux), i sense fer res més, sense afegir cap efecte, l’he convertit a wav (i a mp3 amb lame). I aquí pots veure el resultat.
Cançó de bressol by joanillo

Espero que en un futur aquesta cançó es pugui anar transmetent de generació en generació i que quedi com un bé preuat en la meva família.

Toc de Castells

Vaig trobar per Internet la partitura del Toc de Castells. No sé exactament de quina colla és, doncs veig que cada colla castellera toca el Toc de Castells d’una manera una mica diferent. No tinc una gralla (a casa no em deixen), però sí que vaig aconseguir un flabiol de gralla, que té so de flauta dolça però la digitación és la mateixa que la de la gralla. D’aquesta manera pots practicar com si fos la gralla però sense molestar als veïns. A algunes escoles fan servir el flabiol de gralla en comptes de la flauta dolça.

Aquesta petita gravació m’ha servit per practicar alguns temes que tenia pendents: la caixa i els redobles estan fets amb Hydrogen (em va costar trobar informació de com fer els redobles, però al final ho vaig aconseguir). La seqüència de l’Hydrogen està gravada directament a l’Ardour (escollint una bona llibreria de sons de bateria), i he hagut d’aclarir-me amb el tema del Transport (Ardour fa de Time Master, i JACK i Hydrogen el segueixen). Tot està gravat amb Ardour, amb quatre pistes: caixa, redoble, flabiol 1 i flabiol 2. També he après a fer diferents tomes (takes, playlists) a l’Ardour, per tal de poder escollir la que queda millor; i fer un punch en alguna zona concreta si es creu que es pot millorar. D’altra banda, m’he oblidat de fer les connexions en el QJackCtl i he fet totes les connexions en el Ardour, molt més pràctic i ràpid.

Com a efectes hi ha un reverb i compressió, que donen profunditat a la gravació i crec que la milloren (i de pas dissimulen alguna imperfecció en la interpretació). En definitiva, una altra gravació feta amb eines lliures (JACK, Hydrogen, Ardour, GNU/Linux). El software lliure al servei de la música tradicional.

Hi ha una entrada dels Castells a la wikipedia en castellà, però no en anglès. Potser seria interessant que algú del món casteller fés una entrada a la wikipedia en anglès.

Toc de Castells by joanillo

Gravacions familiars: construïnt un arxiu de mostres d’àudio

El Pere ara té 2 anys i tres mesos. Aprofitant tota l’empenta de la Castanyada he gravat de forma improvisada com canta \tLa Castanyera.

Estem molt acostumats a arxivar les fotos, i també els videos, i a tenir-los més o menys classificats. Amb les fotos podem veure com creixen els nens (i com creixen!). Podria ser una bona idea col·leccionar, arxivar i classificar fitxers d’àudio. També tenen un valor documental, tot i que donem més importància a les fotos i els videos.

Per exemple, m’he dedicat 5 minuts a cercar pel fons sonor de la Biblioteca Nacional de Catalunya i he trobat aquest enregistrament dels anys 50 de la Cobla de Barcelona, la coral Sant Jordi i l’Oriol Martorell: Vacaciones en la Costa Brava [Enregistrament sonor]

Aquí va La Castanyera cantada pel Pere, amb 2 anys i tres mesos:

gravació Pere, 2 anys i tres mesos by joanillo

Todos los Santos’2011: grabando La Castanyera en casa

La Maria i el Pere gravant

Quan ve el temps de collir castanyes,
la castanyera, la castanyera,
ven castanyes a la muntanya,
i a la plaça de la ciutat…

Esta mañana, que había Elsa invitada, nos hemos puesto a hacer una grabación de La Castañera, que Pere ya casi la tiene aprendida. Las voces son de Rita, Maria, Elsa y Joan; y como instrumentos hay una guitarra y una flauta de gralla (que no es exactamente una flauta dulce!!). Grabado con la Edirol UA25-EX y Ardour, y como efectos un poco de compresión y reverb. Una horita.

Qué comáis muchas castañas, boniatos y panellets!

La castanyera by joanillo

Tots Sants’2011: gravant La Castanyera a casa

La Maria i el Pere gravant

Quan ve el temps de collir castanyes,
la castanyera, la castanyera,
ven castanyes a la muntanya,
i a la plaça de la ciutat…

Aquest matí, que l’Elsa estava convidada, hem fet la gravació de La Castanyera, que el Pere ja quasi se la sap. Les veus són de la Rita, la Maria, l’Elsa i el Joan; Com a instruments hi ha una guitarra i un flabiol de gralla (que no és una flauta!!). Tot això gravat amb la Edirol UA25-EX i Ardour, i com a efectes una mica de compressió i de reverb. Tot plegat una horeta de feina.

Bona castanyada! Que mengeu molts panellets, moniatos i castanyes!

La castanyera by joanillo