Toc de Castells

Vaig trobar per Internet la partitura del Toc de Castells. No sé exactament de quina colla és, doncs veig que cada colla castellera toca el Toc de Castells d’una manera una mica diferent. No tinc una gralla (a casa no em deixen), però sí que vaig aconseguir un flabiol de gralla, que té so de flauta dolça però la digitación és la mateixa que la de la gralla. D’aquesta manera pots practicar com si fos la gralla però sense molestar als veïns. A algunes escoles fan servir el flabiol de gralla en comptes de la flauta dolça.

Aquesta petita gravació m’ha servit per practicar alguns temes que tenia pendents: la caixa i els redobles estan fets amb Hydrogen (em va costar trobar informació de com fer els redobles, però al final ho vaig aconseguir). La seqüència de l’Hydrogen està gravada directament a l’Ardour (escollint una bona llibreria de sons de bateria), i he hagut d’aclarir-me amb el tema del Transport (Ardour fa de Time Master, i JACK i Hydrogen el segueixen). Tot està gravat amb Ardour, amb quatre pistes: caixa, redoble, flabiol 1 i flabiol 2. També he après a fer diferents tomes (takes, playlists) a l’Ardour, per tal de poder escollir la que queda millor; i fer un punch en alguna zona concreta si es creu que es pot millorar. D’altra banda, m’he oblidat de fer les connexions en el QJackCtl i he fet totes les connexions en el Ardour, molt més pràctic i ràpid.

Com a efectes hi ha un reverb i compressió, que donen profunditat a la gravació i crec que la milloren (i de pas dissimulen alguna imperfecció en la interpretació). En definitiva, una altra gravació feta amb eines lliures (JACK, Hydrogen, Ardour, GNU/Linux). El software lliure al servei de la música tradicional.

Hi ha una entrada dels Castells a la wikipedia en castellà, però no en anglès. Potser seria interessant que algú del món casteller fés una entrada a la wikipedia en anglès.

Toc de Castells by joanillo