Arxiu mensual: novembre de 2016

CNC: Del dxf al G-Code. Optimització de camins

El workflow del CNC consta de tres passos:

  1. Disseny del model o peça. Es fa amb software de CAD, com per exemple LibreCAD, i el format de sortida estàndar és dxf
  2. Generar el G-Code (del que va aquest article). Necessites un programa que sàpiga llegir el format dxf (on estan definides línies, arcs, polilínies, splines, etc.) i generi el codi (G-code) que entenen les fresadores CNC.
  3. El software que sap interpretar el G-Code i sap enviar les comandes a la màquina CNC a través del port paral·lel. Per exemple, LinuxCNC o EMC.

De tota aquesta tool chain el procés més complicat és el segon. Concretament l’optimització dels camins que farà la màquina CNC té molta importància en el resultat final.

Anem a veure-ho amb un exemple senzill i entenedor. Estem utilitzant el dxf2gcode, i realment va molt bé. Està escrit en Python. Té una interfície gràfica, però el millor és que també es pot executar en mode consola. Davant d’un problema que he tingut i que ja està resolt, vaig buscar una alternativa. M’he trobat amb el projecte dxf2G (els noms no són molt originals, ja veieu), que està escrit en llenguatge C, són 3000 línies de codi, i s’executa en línia de comandes.

El segon és un projecte senzill que funciona molt bé per petits projectes, i que és interessant estudiar el codi. Mirant què fa i com ho fa, es troba a faltar que no separa les capes del dxf (normalment es treballa amb capes perquè associem les capes a un canvi d’eina, per treballar amb diferents diàmetres de broca), i sobretot l’optimització de camins, que seria la part difícil d’implementar (es fan tesis doctorals sobre aquesta matèria).

Ho veiem amb un exemple de dibuixar una línia amb profunditat de 3mm, fent dues passades de 1,5mm. La manera correcta, com ho fa el dxf2gcode és fer una passada a 1,5mm, foradar fins a 3mm, i desfer el camí fins a tornar a l’inici de la recta. El tros de G-Code que genera el dxf2gcode és:

(*** LAYER: 0 ***)
T1 M6
S6000


(* SHAPE Nr: 0 *)
G0 X 0.000 Y 0.000
M3 M8
G0 Z 3.000
F150
G1 Z -1.500
F400
G1 X 60.000 Y 0.000
F150
G1 Z -3.000
F400
G1 X 0.000 Y 0.000
F150
G1 Z 3.000
G0 Z 15.000
M9 M5

En canvi, el dxf2G fa la implementació fàcil i costosa en temps: anem a l’origen de la recta; foradem a -1,5; fem la passada de la recta; pujem fins a 6mm per no tocar la peça; tornem a l’origen de la recta; foradem fins a -3mm; tornem a repassar la recta fresant a -3mm.

G0 X0.000000 Y0.000000
G0 Z3.000000
G1 Z0
G1 Z-1.500000
G1 X60.000000 Y0.000000
G0 Z6.000000
G0 X0.000000 Y0.000000
G0 Z3.000000
G1 Z-3.000000
G1 X60.000000 Y0.000000
G0 Z6.000000

Total, el segon codi pot trigar el doble de temps que el primer. I és que implementar algorismes d’optimització de camins (toolpath optimization en anglès) no és cosa fàcil.

Rockola inspirada en una Seeburg Wallbox

Encara no tinc acabada la que ha de ser la meva rockola original, amb més de 2000 cançons, front-end, un so potent i efectes lluminosos. Mentrestant, m’ha sorgit la possibilitat de desenvolupar ràpidment una rockola mínima i bonica. La font d’inspiració són les Seeburg Wallbox, pensada com diu el seu nom per ser penjades de la paret. Pots veure el resultat en la foto, estic satisfet de com ha quedat, tot i que al final no s’assembla gens a una Seeburg Wallbox.

La rockola consta de 6 bancs de cançons (1.Baladas; 2.Pop Rock Español; 3.Pop Rock; 4.Rock & Roll, R&B-Soul; 5.Heavy Metal; 6.Catalana), i cada banc són 36 cançons. Això fa un total de 216 cançons, que he intentat que siguin el més representatives de cada categoria. L’el·lecció de Balades (Julio Iglesias, Pantoja,…) o dels grups de pop espanyol dels anys 80 (Mecano, etc) és perquè m’imagino aquestes rockoles funcionant en un bar cutre dels anys 80. Ja se sap, quan faig un projecte em fico dins la pell del projecte… Té un moneder que accepta monedes de 20 cts d’euro, un led indicador, i 12 botons de fusta, res de plàstic. Sense pantalla. Els altaveus són normals d’ordinador, per tant no es pot esperar ni potència ni bona qualitat en aquest primer prototip. En tot cas és interessant una sortida AUX d’àudio per connectar un amplificador potent.

El moble està fet amb fusta de pi vernissada. Les dimensions són 26 cm d’ample per 38 cm d’alt, i la idea és penjar-lo de la paret. A dins té una Raspberry Pi 2 i amb una targeta de 8Gb n’hi ha prou per al sistema operatiiu, l’aplicatiu i les 216 cançons.

Com que no hi ha pantalla, el LED indicador és l’única font de comunicació amb l’usuari. Hi ha 3 modes: LED intermitent, vol dir que no sona cap cançó i que la rockola està esperant una moneda (una moneda, dues cançons); LED encès, vol dir que hem d’introduir el codi de la cançó (amb el format BANC-LLETRA-NÚMERO); LED apagat, està sonant una cançó i hem gastat tots els crèdits (les cançons pendents de sonar estan a la cua).

Els botons estan connectats directament als pins GPIO, i el LED també. Per canviar l’estat del LED l’aplicatiu executa un script Python que és el que s’encarrega d’encendre i apagar el LED.

Per si a algú li interessa, aquí va el codi font (les cançons escollides estan dins el codi font).

Portàtil de fa 13 anys amb port paral·lel

Ja estic decidit a aconseguir una màquina CNC. Segurament serà la 3040T. Han passat dos anys des que volia construir-me la màquina CNC, o sigui que al final decideixo tirar pel dret.

He repassat tots els apunts que tenia de fa dos anys, torno a mirar el projecte LinuxCNC, i veig que les coses no han canviat molt. El port paral·lel (LPT, connector DB25) continua sent necessari. Per comunicar-se amb màquines CNC el port USB no és una opció fiable, no per la velocitat, sinó per la latència i precisió en l’enviament de pulsos. Evidentment avui dia existeixen solucions basades en Raspberry Pi o Arduino, però no són solucions estàndar en el sentit de què es pugui connectar qualsevol màquina CNC. A més, si utilitzes una Raspberry Pi com a controladora, igualment necessites un ordinador per dissenyar les peces.

Tenia una torre preparada amb LinuxCNC, de fa 2 anys, però buscant una solució més confortable, he pensat en un portàtil amb port paral·lel. A l’institut en tenim uns quants al taller per desmuntar, i n’he provat un, que ha complert les expectatives. He instal·lat LUbuntu 12.04, LinuxCNC, LibreCAD i dxf2gcode, sense especials problemes. És un Pentium III a 1,6GHz i 1GB de RAM, i compleix prou bé les expectatives, encara que una mica lent, clar. Quan pugui el conectaré als drivers i motors pas a pas que tinc per comprovar que tot funciona correctament.

Les millors cançons per a una rockola Seeburg Wallbox

Quan encara no he acabat la rockola, ja estic fent una altra versió de la rockola, que serà sense pantalla. De les cançons que tinc recopilades, he escollit 8 bancs/categories: 1.Baladas; 2.Pop Rock Español; 3.Pop Rock; 4.Rock & Roll, R&B-Soul; 5.Heavy Metal; 6.Catalana. Cada categoria són 18 cantants/grups, i de cada cantant/grup dues cançons. Això fa un total de 36 cançons per categoria, i 216 cançons en total.

Evidentment m’ha sabut greu no poder ficar més cançons i haver de fer una tria. Entre els grups que he hagut de descartar, per exemple, The Doors. Què hi farem. Aquesta és la meva selecció final: (s’accepten crítiques destructives sobre els criteris utilitzats per descartar cançons)

1.Baladas

\tJeanette
Soy Rebelde
Porque Te Vas

\tJoaquín Sabina
Y nos dieron las diez
¿Quién me ha Robado el Mes de Abril?

\tJosé Luis Perales
Y ¿Cómo es él?
Te Quiero

\tJosé Vélez
Procuro Olvidarte
Bailemos Un Vals

\tJulio Iglesias
Hey
Por el Amor de una Mujer

\tLuz Casal
Piensa en mi
Te Dejé Marchar

\tUmberto Tozzi
Te Amo
Gloria

\tJoan Manuel Serrat
Aquellas Pequeñas Cosas
La Mujer que yo quiero

\tCamilo Sesto
Perdóname
Volver

\tDyango
Corazón Mágico
Querer y Perder

\tJuan Gabriel
Querida
Déjame Vivir

\tMarco Antonio Solís
Mi Eterno Amor Secreto
Quiéreme

\tMarisela
Que te Vaya Bien
Un Amor En El Olvido

\tMocedades
Eres tú
Amor Primero

\tRaphael
Qué tal te va sin mi
Estar enamorado

\tRoberto Carlos
Un Millón De Amigos
Lady Laura

\tYuri
Este Amor Ya No Se Toca
Como una loba

\tIsabel Pantoja
Así fue
Se Me Enamora el alma

=============================================
2. Pop Rock Español

\tJoaquín Sabina
Calle Melancolía
Pongamos Que Hablo De Madrid

\tEl Dúo Dinámico
Oh Carol
Esos Ojitos Negros

\tDuncan Dhu
Cien Gaviotas
Jardín De Rosas

\tCecilia
Un Ramito De Violetas
Mi Querida España

\tAntonio Flores
No Dudaría
Siete Vidas

\tMecano
Hoy No Me Puedo Levantar
Cruz De Navajas

\tMecano
Me colé en una Fiesta
Maquillaje

\tNacha Pop
La Chica De Ayer
Vístete

\tSeguridad Social
Quiero Tener Tu Presencia
Chiquilla

\tAlaska
A Quién Le Importa
Ni Tú ni Nadie

\tNino Bravo
Libre
Un Beso Y Una Flor

\tMiguel Ríos
El Río
Himno A La Alegría

\tAmaral
Voy a acabar contigo
Te Necesito

\tAmaral
No Sabe Dónde Va
Cómo hablar

\tLa Frontera
El Límite
Juan Antonio Cortés

\tHombres G
Marta Tiene Un Marcapasos
Devuélveme a mi chica

\tJulieta Venegas
Me Voy
El Presente

\tLa Oreja De Van Gogh
Muñeca de Trapo
Cuídate

=============================================
3. Pop Rock

\tBruce Springsteen
Born To Run
Glory Days

\tCredence Clearwater Revival
Proud Mary
Fortunate Son

\tDire Straits
Sultans of Swing
Going Home (Theme From The Local Hero)

\tNirvana
All Apologies
Come As You Are

\tOasis
Wonderwall
Stand By Me

\tPink Floyd
Another Brick in The Wall, Part II
Wish You Were Here

\tQueen
Bohemian Rhapsody
We Are The Champions

\tThe Beatles
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Yellow Submarine

\tThe Mamas And Papas
California Dreamin
My Girl

\tThe Rolling Stones
Satisfaction
Honky Tonk Women

\tU2
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Sunday Bloody Sunday

\tVan Morrison
Brown Eyed Girl
Bright Side Of the Road

\tSteve Miller Band
Rock'n Me
The Joker

\tEagles
Hotel California
Life In The Fast Lane

\tEric Clapton
Cocaine
After Midnight

\tDavid Bowie
Starman
Space Oddity

\tT-Rex
Get It On
Bang A Gong (Get It On)

\tTom Petty & The Heartbreakers
Even The Losers
American Girl

=============================================
4. Rock & Roll, R&B-Soul

\tBuddy Holly
Maybe Baby
Everyday

\tChubby Checker
Pony Time
Let's Twist Again

\tChuck Berry
Johnny B. Goode
Sweet Little Sixteen

\tElvis Presley
All Shook Up
Jailhouse Rock

\tThe Beach Boys
Fun Fun Fun
Surfin' USA

\tJohn Travolta
Greased Lightning
You Are The One That I Want

\tBill Haley & The Comets
See You Later Alligator
Shake Rattle & Roll

\tBo Diddley
You Can't Judge A Book By Its Cover
Bo Diddley

\tBobby Vinton
Sealed With A Kiss
Blue Velvet

\tBen E. King
Rose in Spanish Harlem
Stand By Me

\tAretha Franklin
Respect
Think

\tDiana Ross
Where Did Your Love Go
You Cant Hurry Love

\tJames Brown
I Got You (I Feel Good)
It's A Man's Man's World

\tOtis Redding
The Dock Of The Bay
My Girl

\tThe Drifters
Under The Boardwalk
On Broadway

\tWilson Pickett
Land Of 1.000 Dances
In The Midnight Hour

\tRay Charles
Hit The Rad Jack
Come Rain or Come Shine

\tMarvin Gaye
Sexual Healing
Ain't No Mountain High Enough

=============================================
5. Heavy Metal

\tAC/DC
Shook Me All Night Long
Highway To Hell

\tScorpions
No One Like You
Always Somewhere

\tVan Halen
You Really Got Me
Best Of Both Worlds

\tJudas Priest
Heading Out To The Highway
You've Got Another Thing Comin'

\tIron Maiden
The Number Of The Beast
The Trooper

\tWhitesnake
Here I Go Again
Love Ain't No Stranger
\t
\tRush
The Trees
Circumstances

\tDio
Rainbow In The Dark
The Last In Line

\tTool
Stinkfist
Forty Six & 2

\tMetallica
Enter Sandman
Welcome Home

\tGuns N' Roses
Sweet Child O' Mine
Welcome To The Jungle

\tDeep Purple
Smoke On The Water
Highway Star

\tThe Who
Pinball Wizard
Who Are You

\tKISS
Detroit Rock City
Rock & Roll All Night

\tDef Leppard
Rock Of Ages
Let It Go

\tPearl Jam
Animal
State Of Love And Trust

\tLed Zeppelin
Black Dog
Immigrant Song

\tOzzy Osbourne
Psycho Man Feat
Bark At The Moon

=============================================
6. Catalana

\tElèctrica Dharma
Catalluna
Dalt les Onades

\tEls Amics de les Arts
4-3-3
Jean-Luc

\tEls Pets
Bon Dia
Tantes Coses a Fer

\tManel
Ai, Dolors
Al Mar!

\tSau
Boig per tu
És inútil continuar

\tSopa de Cabra
El boig de la ciutat
L'empordà

\tSangtraït
Somnis entre Boires
El vol de l'home ocell

\tLax'n Busto
Llença't
Amb tu

\tUmpah-Pah
Un joc d'ous
Bevent passat

\tObrint Pas
La Flama
Som

\tSisa
Qualsevol Nit Pot Sortir el Sol
L'home dibuixat

\tJoan Manuel Serrat
Ara Que Tinc Vint Anys
Cançó de matinada

\tLluis Llach
Que Tinguem Sort
Laura

\tLa Trinca
Ningú no comprèn ningú
Ball de Rams

\tDelfí Abella/Els Dracs
Cap al futbol
La casa del sol naixent

\tEsquirols/Falsterbo 3
Fent camí
Puff, el drac màgic

\tIa i Batiste/Joan Ramon Bonet
El gessamí i la rosa
Nova cançó de s'amor perdut

\tRaimon/M. del Mar Bonet
He Mirat Aquesta Terra
El Pi de Formentor

Cuando todavía no he acabado la rockola, ya estoy haciendo otra versión de la rockola, que será sin pantalla. De las canciones que tengo recopiladas, he escogido 8 bancos/categorías: 1.Baladas; 2.Pop Rock Español; 3.Pop Rock; 4.Rock & Roll, R&B-Soul; 5.Heavy Metal; 6.Catalana. Cada categoría son 18 cantantes/grupos, y de cada cantante/grupo dos canciones. Esto hace un total de 36 canciones por categoría, y 216 canciones en total.

Evidentmente me ha sabido mal no poder meter más canciones y tener que dejar al lado algunos grupos. Entre los grupos que he tenido que descartar, por ejemplo, The Doors. Qué le vamos a hacer. Esta es mi selección final: (se aceptan críticas destructivas sobre los criterios utilizados para descartar canciones)

1.Baladas

\tJeanette
Soy Rebelde
Porque Te Vas

\tJoaquín Sabina
Y nos dieron las diez
¿Quién me ha Robado el Mes de Abril?

\tJosé Luis Perales
Y ¿Cómo es él?
Te Quiero

\tJosé Vélez
Procuro Olvidarte
Bailemos Un Vals

\tJulio Iglesias
Hey
Por el Amor de una Mujer

\tLuz Casal
Piensa en mi
Te Dejé Marchar

\tUmberto Tozzi
Te Amo
Gloria

\tJoan Manuel Serrat
Aquellas Pequeñas Cosas
La Mujer que yo quiero

\tCamilo Sesto
Perdóname
Volver

\tDyango
Corazón Mágico
Querer y Perder

\tJuan Gabriel
Querida
Déjame Vivir

\tMarco Antonio Solís
Mi Eterno Amor Secreto
Quiéreme

\tMarisela
Que te Vaya Bien
Un Amor En El Olvido

\tMocedades
Eres tú
Amor Primero

\tRaphael
Qué tal te va sin mi
Estar enamorado

\tRoberto Carlos
Un Millón De Amigos
Lady Laura

\tYuri
Este Amor Ya No Se Toca
Como una loba

\tIsabel Pantoja
Así fue
Se Me Enamora el alma

=============================================
2. Pop Rock Español

\tJoaquín Sabina
Calle Melancolía
Pongamos Que Hablo De Madrid

\tEl Dúo Dinámico
Oh Carol
Esos Ojitos Negros

\tDuncan Dhu
Cien Gaviotas
Jardín De Rosas

\tCecilia
Un Ramito De Violetas
Mi Querida España

\tAntonio Flores
No Dudaría
Siete Vidas

\tMecano
Hoy No Me Puedo Levantar
Cruz De Navajas

\tMecano
Me colé en una Fiesta
Maquillaje

\tNacha Pop
La Chica De Ayer
Vístete

\tSeguridad Social
Quiero Tener Tu Presencia
Chiquilla

\tAlaska
A Quién Le Importa
Ni Tú ni Nadie

\tNino Bravo
Libre
Un Beso Y Una Flor

\tMiguel Ríos
El Río
Himno A La Alegría

\tAmaral
Voy a acabar contigo
Te Necesito

\tAmaral
No Sabe Dónde Va
Cómo hablar

\tLa Frontera
El Límite
Juan Antonio Cortés

\tHombres G
Marta Tiene Un Marcapasos
Devuélveme a mi chica

\tJulieta Venegas
Me Voy
El Presente

\tLa Oreja De Van Gogh
Muñeca de Trapo
Cuídate

=============================================
3. Pop Rock

\tBruce Springsteen
Born To Run
Glory Days

\tCredence Clearwater Revival
Proud Mary
Fortunate Son

\tDire Straits
Sultans of Swing
Going Home (Theme From The Local Hero)

\tNirvana
All Apologies
Come As You Are

\tOasis
Wonderwall
Stand By Me

\tPink Floyd
Another Brick in The Wall, Part II
Wish You Were Here

\tQueen
Bohemian Rhapsody
We Are The Champions

\tThe Beatles
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Yellow Submarine

\tThe Mamas And Papas
California Dreamin
My Girl

\tThe Rolling Stones
Satisfaction
Honky Tonk Women

\tU2
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Sunday Bloody Sunday

\tVan Morrison
Brown Eyed Girl
Bright Side Of the Road

\tSteve Miller Band
Rock'n Me
The Joker

\tEagles
Hotel California
Life In The Fast Lane

\tEric Clapton
Cocaine
After Midnight

\tDavid Bowie
Starman
Space Oddity

\tT-Rex
Get It On
Bang A Gong (Get It On)

\tTom Petty & The Heartbreakers
Even The Losers
American Girl

=============================================
4. Rock & Roll, R&B-Soul

\tBuddy Holly
Maybe Baby
Everyday

\tChubby Checker
Pony Time
Let's Twist Again

\tChuck Berry
Johnny B. Goode
Sweet Little Sixteen

\tElvis Presley
All Shook Up
Jailhouse Rock

\tThe Beach Boys
Fun Fun Fun
Surfin' USA

\tJohn Travolta
Greased Lightning
You Are The One That I Want

\tBill Haley & The Comets
See You Later Alligator
Shake Rattle & Roll

\tBo Diddley
You Can't Judge A Book By Its Cover
Bo Diddley

\tBobby Vinton
Sealed With A Kiss
Blue Velvet

\tBen E. King
Rose in Spanish Harlem
Stand By Me

\tAretha Franklin
Respect
Think

\tDiana Ross
Where Did Your Love Go
You Cant Hurry Love

\tJames Brown
I Got You (I Feel Good)
It's A Man's Man's World

\tOtis Redding
The Dock Of The Bay
My Girl

\tThe Drifters
Under The Boardwalk
On Broadway

\tWilson Pickett
Land Of 1.000 Dances
In The Midnight Hour

\tRay Charles
Hit The Rad Jack
Come Rain or Come Shine

\tMarvin Gaye
Sexual Healing
Ain't No Mountain High Enough

=============================================
5. Heavy Metal

\tAC/DC
Shook Me All Night Long
Highway To Hell

\tScorpions
No One Like You
Always Somewhere

\tVan Halen
You Really Got Me
Best Of Both Worlds

\tJudas Priest
Heading Out To The Highway
You've Got Another Thing Comin'

\tIron Maiden
The Number Of The Beast
The Trooper

\tWhitesnake
Here I Go Again
Love Ain't No Stranger
\t
\tRush
The Trees
Circumstances

\tDio
Rainbow In The Dark
The Last In Line

\tTool
Stinkfist
Forty Six & 2

\tMetallica
Enter Sandman
Welcome Home

\tGuns N' Roses
Sweet Child O' Mine
Welcome To The Jungle

\tDeep Purple
Smoke On The Water
Highway Star

\tThe Who
Pinball Wizard
Who Are You

\tKISS
Detroit Rock City
Rock & Roll All Night

\tDef Leppard
Rock Of Ages
Let It Go

\tPearl Jam
Animal
State Of Love And Trust

\tLed Zeppelin
Black Dog
Immigrant Song

\tOzzy Osbourne
Psycho Man Feat
Bark At The Moon

=============================================
6. Catalana

\tElèctrica Dharma
Catalluna
Dalt les Onades

\tEls Amics de les Arts
4-3-3
Jean-Luc

\tEls Pets
Bon Dia
Tantes Coses a Fer

\tManel
Ai, Dolors
Al Mar!

\tSau
Boig per tu
És inútil continuar

\tSopa de Cabra
El boig de la ciutat
L'empordà

\tSangtraït
Somnis entre Boires
El vol de l'home ocell

\tLax'n Busto
Llença't
Amb tu

\tUmpah-Pah
Un joc d'ous
Bevent passat

\tObrint Pas
La Flama
Som

\tSisa
Qualsevol Nit Pot Sortir el Sol
L'home dibuixat

\tJoan Manuel Serrat
Ara Que Tinc Vint Anys
Cançó de matinada

\tLluis Llach
Que Tinguem Sort
Laura

\tLa Trinca
Ningú no comprèn ningú
Ball de Rams

\tDelfí Abella/Els Dracs
Cap al futbol
La casa del sol naixent

\tEsquirols/Falsterbo 3
Fent camí
Puff, el drac màgic

\tIa i Batiste/Joan Ramon Bonet
El gessamí i la rosa
Nova cançó de s'amor perdut

\tRaimon/M. del Mar Bonet
He Mirat Aquesta Terra
El Pi de Formentor

Cuando todavía no he acabado la rockola, ya estoy haciendo otra versión de la rockola, que será sin pantalla. De las canciones que tengo recopiladas, he escogido 8 bancos/categorías: 1.Baladas; 2.Pop Rock Español; 3.Pop Rock; 4.Rock & Roll, R&B-Soul; 5.Heavy Metal; 6.Catalana. Cada categoría son 18 cantantes/grupos, y de cada cantante/grupo dos canciones. Esto hace un total de 36 canciones por categoría, y 216 canciones en total.

Evidentmente me ha sabido mal no poder meter más canciones y tener que dejar al lado algunos grupos. Entre los grupos que he tenido que descartar, por ejemplo, The Doors. Qué le vamos a hacer. Esta es mi selección final: (se aceptan críticas destructivas sobre los criterios utilizados para descartar canciones)

1.Baladas

\tJeanette
Soy Rebelde
Porque Te Vas

\tJoaquín Sabina
Y nos dieron las diez
¿Quién me ha Robado el Mes de Abril?

\tJosé Luis Perales
Y ¿Cómo es él?
Te Quiero

\tJosé Vélez
Procuro Olvidarte
Bailemos Un Vals

\tJulio Iglesias
Hey
Por el Amor de una Mujer

\tLuz Casal
Piensa en mi
Te Dejé Marchar

\tUmberto Tozzi
Te Amo
Gloria

\tJoan Manuel Serrat
Aquellas Pequeñas Cosas
La Mujer que yo quiero

\tCamilo Sesto
Perdóname
Volver

\tDyango
Corazón Mágico
Querer y Perder

\tJuan Gabriel
Querida
Déjame Vivir

\tMarco Antonio Solís
Mi Eterno Amor Secreto
Quiéreme

\tMarisela
Que te Vaya Bien
Un Amor En El Olvido

\tMocedades
Eres tú
Amor Primero

\tRaphael
Qué tal te va sin mi
Estar enamorado

\tRoberto Carlos
Un Millón De Amigos
Lady Laura

\tYuri
Este Amor Ya No Se Toca
Como una loba

\tIsabel Pantoja
Así fue
Se Me Enamora el alma

=============================================
2. Pop Rock Español

\tJoaquín Sabina
Calle Melancolía
Pongamos Que Hablo De Madrid

\tEl Dúo Dinámico
Oh Carol
Esos Ojitos Negros

\tDuncan Dhu
Cien Gaviotas
Jardín De Rosas

\tCecilia
Un Ramito De Violetas
Mi Querida España

\tAntonio Flores
No Dudaría
Siete Vidas

\tMecano
Hoy No Me Puedo Levantar
Cruz De Navajas

\tMecano
Me colé en una Fiesta
Maquillaje

\tNacha Pop
La Chica De Ayer
Vístete

\tSeguridad Social
Quiero Tener Tu Presencia
Chiquilla

\tAlaska
A Quién Le Importa
Ni Tú ni Nadie

\tNino Bravo
Libre
Un Beso Y Una Flor

\tMiguel Ríos
El Río
Himno A La Alegría

\tAmaral
Voy a acabar contigo
Te Necesito

\tAmaral
No Sabe Dónde Va
Cómo hablar

\tLa Frontera
El Límite
Juan Antonio Cortés

\tHombres G
Marta Tiene Un Marcapasos
Devuélveme a mi chica

\tJulieta Venegas
Me Voy
El Presente

\tLa Oreja De Van Gogh
Muñeca de Trapo
Cuídate

=============================================
3. Pop Rock

\tBruce Springsteen
Born To Run
Glory Days

\tCredence Clearwater Revival
Proud Mary
Fortunate Son

\tDire Straits
Sultans of Swing
Going Home (Theme From The Local Hero)

\tNirvana
All Apologies
Come As You Are

\tOasis
Wonderwall
Stand By Me

\tPink Floyd
Another Brick in The Wall, Part II
Wish You Were Here

\tQueen
Bohemian Rhapsody
We Are The Champions

\tThe Beatles
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Yellow Submarine

\tThe Mamas And Papas
California Dreamin
My Girl

\tThe Rolling Stones
Satisfaction
Honky Tonk Women

\tU2
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Sunday Bloody Sunday

\tVan Morrison
Brown Eyed Girl
Bright Side Of the Road

\tSteve Miller Band
Rock'n Me
The Joker

\tEagles
Hotel California
Life In The Fast Lane

\tEric Clapton
Cocaine
After Midnight

\tDavid Bowie
Starman
Space Oddity

\tT-Rex
Get It On
Bang A Gong (Get It On)

\tTom Petty & The Heartbreakers
Even The Losers
American Girl

=============================================
4. Rock & Roll, R&B-Soul

\tBuddy Holly
Maybe Baby
Everyday

\tChubby Checker
Pony Time
Let's Twist Again

\tChuck Berry
Johnny B. Goode
Sweet Little Sixteen

\tElvis Presley
All Shook Up
Jailhouse Rock

\tThe Beach Boys
Fun Fun Fun
Surfin' USA

\tJohn Travolta
Greased Lightning
You Are The One That I Want

\tBill Haley & The Comets
See You Later Alligator
Shake Rattle & Roll

\tBo Diddley
You Can't Judge A Book By Its Cover
Bo Diddley

\tBobby Vinton
Sealed With A Kiss
Blue Velvet

\tBen E. King
Rose in Spanish Harlem
Stand By Me

\tAretha Franklin
Respect
Think

\tDiana Ross
Where Did Your Love Go
You Cant Hurry Love

\tJames Brown
I Got You (I Feel Good)
It's A Man's Man's World

\tOtis Redding
The Dock Of The Bay
My Girl

\tThe Drifters
Under The Boardwalk
On Broadway

\tWilson Pickett
Land Of 1.000 Dances
In The Midnight Hour

\tRay Charles
Hit The Rad Jack
Come Rain or Come Shine

\tMarvin Gaye
Sexual Healing
Ain't No Mountain High Enough

=============================================
5. Heavy Metal

\tAC/DC
Shook Me All Night Long
Highway To Hell

\tScorpions
No One Like You
Always Somewhere

\tVan Halen
You Really Got Me
Best Of Both Worlds

\tJudas Priest
Heading Out To The Highway
You've Got Another Thing Comin'

\tIron Maiden
The Number Of The Beast
The Trooper

\tWhitesnake
Here I Go Again
Love Ain't No Stranger
\t
\tRush
The Trees
Circumstances

\tDio
Rainbow In The Dark
The Last In Line

\tTool
Stinkfist
Forty Six & 2

\tMetallica
Enter Sandman
Welcome Home

\tGuns N' Roses
Sweet Child O' Mine
Welcome To The Jungle

\tDeep Purple
Smoke On The Water
Highway Star

\tThe Who
Pinball Wizard
Who Are You

\tKISS
Detroit Rock City
Rock & Roll All Night

\tDef Leppard
Rock Of Ages
Let It Go

\tPearl Jam
Animal
State Of Love And Trust

\tLed Zeppelin
Black Dog
Immigrant Song

\tOzzy Osbourne
Psycho Man Feat
Bark At The Moon

=============================================
6. Catalana

\tElèctrica Dharma
Catalluna
Dalt les Onades

\tEls Amics de les Arts
4-3-3
Jean-Luc

\tEls Pets
Bon Dia
Tantes Coses a Fer

\tManel
Ai, Dolors
Al Mar!

\tSau
Boig per tu
És inútil continuar

\tSopa de Cabra
El boig de la ciutat
L'empordà

\tSangtraït
Somnis entre Boires
El vol de l'home ocell

\tLax'n Busto
Llença't
Amb tu

\tUmpah-Pah
Un joc d'ous
Bevent passat

\tObrint Pas
La Flama
Som

\tSisa
Qualsevol Nit Pot Sortir el Sol
L'home dibuixat

\tJoan Manuel Serrat
Ara Que Tinc Vint Anys
Cançó de matinada

\tLluis Llach
Que Tinguem Sort
Laura

\tLa Trinca
Ningú no comprèn ningú
Ball de Rams

\tDelfí Abella/Els Dracs
Cap al futbol
La casa del sol naixent

\tEsquirols/Falsterbo 3
Fent camí
Puff, el drac màgic

\tIa i Batiste/Joan Ramon Bonet
El gessamí i la rosa
Nova cançó de s'amor perdut

\tRaimon/M. del Mar Bonet
He Mirat Aquesta Terra
El Pi de Formentor