Arxiu mensual: gener de 2010

50 ways… caixa de música amb targeta perforada

diy music box

Per fi he aconseguit el meu DIY Music Box que es pot comprar a ThinkGeek.com. La cosa no ha estat fàcil: des d’Espanya no es pot comprar a ThinkGeek.com (diuen que tenen massa devolucions i no els surt a compte, som uns impresentables…). I és que tinc ganes de jugar amb el catxarro i tocar unes quantes cançons infantils, a veure quina cara posa el Pere!…

Abans d’entrar a fer música electrònica i remenar hardware en el projecte que estic portant a terme (50 ways to play Una Plata d’Enciam), m’ha semblat que tocar Una Plata d’Enciam amb aquesta caixa de música és una bona idea. I el resultat que he obtingut és molt satisfactori.

El gruix de la feina ha estat en fer una petita aplicació amb llenguatge C++ per convertir un fitxer simplificat de lilypond (fitxer de partitura musical) a les imatges que, un cop impreses, seran les plantilles per perforar la targeta que codificarà la música. Aquesta aplicació segur que la faré servir més endavant en el projecte, doncs el tema de les caixes de música tornarà a sortir més endavant en el projecte 50 ways to play Una Plata d’Enciam.

Us deixo l’enllaç del projecte a la wiki (http://wiki.joanillo.org/index.php/50_ways…_DIY_punched_card_Music_Box), on podreu trobar informació tècnica, descarregar l’aplicatiu lilypond2musicbox.cpp, i consultar les transcripcions del vídeo en català i castellà

The Stanford Mobile iPhone Orchestra (MoPhO)

MoPhO

La gent del CCRMA (Computer Research in Music and Acoustics de la Stnaford University, l’acrònim es pronuncia karma) com sempre ens sorprenen amb invents interessants. En aquesta ocasió no és innovador en el sentit de què ja hi ha molta gent fent música amb iPhones, Androids i smartphones en general. Allò interessant és que s’ha constituït una orquestra per fer música amb l’iPhone, i d’aquí en poder sorgir experiències i performances d’allò més innovadores i interessants.

Com diu Ge Wang, el director de la Mobile iPhone Orchestra (MoPhO), “els telèfons mòbils estan sent tan populars i potents que no es poden ignorar com a plataforma per a la creativitat”. Michael Berger, un dels músics a la MoPhO i estudiant de doctorat al CCRMA, diu que el concepte és “postmodern, en el sentit que estem utilitzant un dispositiu que no va ser concebut ni per fer música ni com a instrument-interfície musical”.

Us deixo amb un video dels diversos que es poden veure al YouTube. Allò interessant del video és que es pot veure el professor Ge Wang tocant amb el iPhone una Ocarina electrònica, per a mi un disseny molt interessant i bonic d’interfície musical.

  • http://mopho.stanford.edu/
  • http://news.stanford.edu/news/2009/march4/stanford-mobile-phone-orchestra-030409.html

Projecte: 50 Ways to Play Una Plata d’Enciam

Una Plata d'Enciam

Amb aquest post inaugurem un nou projecte: 50 maneres de tocar Una Plata d’Enciam. Una Plata d’Enciam és una cançó infantil que canten els nens a Catalunya, i que últimament he hagut de cantar molt amb la meva filla. Com que darrerament m’ha interessat les diferents maneres de programar audio i midi en entorns linux, i m’ha interessat la possibilitat de construir instruments musicals nous i noves interfícies home-màquina que produeixin so i música, és per això que vull recopilar i ordenar aquesta informació i produir uns videotutorials per mostrar les diferents possibilitats i tècniques.

Espero poder anar produint els videotutorials amb una certa regularitat. No sé si arribaré a 50 videos, o potser em passaré d’aquest número… és només una intenció, un número indicatiu.

Aquí us deixo amb el primer video, la introducció al projecte i la primera manera de fer sonar aquesta cançó: cantant amb la veu humana (l’instrument perfecte) i tocant amb un instrument (en aquest cas un instrument de vent, una mel·lòdica).

Els videos són en anglès, però sempre es facilitarà la direcció del projecte a la wiki on trobareu la transcripcio del video al català i al castellà, i informació tècnica sobre el projecte.

Wiki: Informació tècnica i transcripció dels videos