Arxiu mensual: juny de 2017

Prototip PCB de doble cara amb CNC

Aquests dies he estat perfeccionant com fer un prototipus de PCB amb la fresadora CNC.

Abans que res he hagut d’implementar el auto-probe per tal de compensar l’anivellament superficial de la placa on vull fresar. Aquest projecte requereix la màxima precisió. El tema del auto-probe va ser especialment ràpid i fàcil de fer, cosa rara doncs les coses fàcils normalment es compliquen de forma inesperada… Està documentat a [1].

Un cop l’auto-probe està funcionant, ja puc mirar de fer les plaques de doble cara. El principal repte està en girar la placa i que els forats en una capa i en l’altre coincideixin exactament. Com es veu a la foto, això s’ha aconseguit bastant bé, i la bona notícia és que hi ha marge per centrar bé els forats en la capa top (doncs en la foto es veu que els forats no estan exactament centrats). Tot està ben documentat en l’enllaç [2]

Ara que ja tinc el procés bastant clar, ja puc afrontar un petit projecte que requereix una placa de doble cara. Consisteix en muntar un mini-ordinador, amb finalitat purament acadèmica, amb un microprocessador Z80 [3]. Però abans de fer-lo, primer vindrà el programador de EEPROM [4], doncs a l’ordinador li hauré de carregar un programa en una EEPROM. No sé si tot plegat ho tindré enllestit abans de vacances.

En el passat havia fet plaques amb el mètode UV i amb el mètode de la planxa. Val a dir que sempre he tingut dificultats vàries en aconsegur plaques amb qualitat òptima. Ara, amb la CNC, estic buscant una manera ràpida de fer prototipus. En bona manera crec que ho he aconseguit. Ara bé, el procés, tot i que satisfactori, és més lent del que em pensava.

Joc del Simon. Extraescolar de Robòtica al Balmes

Ja hem acabat l’extraescolar de Robòtica al Balmes. Aquest any hem programat el joc del Simon amb una Raspberry Pi. Tota la documentació (i la programació didàctica) està a la wiki [1].

Durant aquestes 13 sessions hem anat treballant sobre diferents temes, que ens portaven a l’objectiu final de fer un prototipus de Simon:

  • Hem programat el script amb Python, viatjant per les diferents versions a mida que necessitàvem incorporar noves funcionalitats.
  • Hem connectat botons i LEDs als pins GPIO de la RPi.
  • Hem vist com, utilitzant transistors, podem disparar des dels pins GPIO senyals de 12V per encendre tires de LEDs blancs.
  • Hem discutit sobre l’alimentació de tot el sistema, i alternatives.
  • Hem discutit sobre com produir el so i la seva amplificació.
  • Hem dissenyat el moble final, utilitzant eines de fabricació digital com l’impressora 3D i la fresadora CNC.

Al final ha sigut un curs molt multidisciplinar, hem tocat moltes coses, tot i que per manca de temps, coneixements i d’infraestructura, moltes coses les ha implementat el professor i les ha mostrat a classe. Però al final l’experiència ha sigut enriquidora per tots.

El resultat final es pot veure a la foto i en aquest video:

Referències: