Prototip PCB de doble cara amb CNC

Aquests dies he estat perfeccionant com fer un prototipus de PCB amb la fresadora CNC.

Abans que res he hagut d’implementar el auto-probe per tal de compensar l’anivellament superficial de la placa on vull fresar. Aquest projecte requereix la màxima precisió. El tema del auto-probe va ser especialment ràpid i fàcil de fer, cosa rara doncs les coses fàcils normalment es compliquen de forma inesperada… Està documentat a [1].

Un cop l’auto-probe està funcionant, ja puc mirar de fer les plaques de doble cara. El principal repte està en girar la placa i que els forats en una capa i en l’altre coincideixin exactament. Com es veu a la foto, això s’ha aconseguit bastant bé, i la bona notícia és que hi ha marge per centrar bé els forats en la capa top (doncs en la foto es veu que els forats no estan exactament centrats). Tot està ben documentat en l’enllaç [2]

Ara que ja tinc el procés bastant clar, ja puc afrontar un petit projecte que requereix una placa de doble cara. Consisteix en muntar un mini-ordinador, amb finalitat purament acadèmica, amb un microprocessador Z80 [3]. Però abans de fer-lo, primer vindrà el programador de EEPROM [4], doncs a l’ordinador li hauré de carregar un programa en una EEPROM. No sé si tot plegat ho tindré enllestit abans de vacances.

En el passat havia fet plaques amb el mètode UV i amb el mètode de la planxa. Val a dir que sempre he tingut dificultats vàries en aconsegur plaques amb qualitat òptima. Ara, amb la CNC, estic buscant una manera ràpida de fer prototipus. En bona manera crec que ho he aconseguit. Ara bé, el procés, tot i que satisfactori, és més lent del que em pensava.