Fresar una foto en blanc i negre amb CNC

Aquests dies estem vivint uns dies incerts a Catalunya. S’ha de sortir al carrer i defensar el govern legítim, rebutjar de ple l’aplicació de l’article 155 de la Constitución Española, i no deixar passar l’oportunitat que representa les eleccions del 21D. Així que hem fet uns cartells per portar-los a la manifestació del 11N, i totes les que calguin. Actualment, tenim a les presons espanyoles: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Joaquim Forn i Jordi Turull. I el número pot augmentar.

Aquí exposo el meu workflow per fer un cartell en blanc i negre, a partir d’una foto.

1. GIMP. A l’hora d’escollir la foto hem de procurar que el fons sigui clar i contrastat amb la foto, de manera que el GIMP detecti bé les vores. Obrim la foto amb el GIMP, i dessaturem la foto (convertint-la a escala de grisos), i amb l’eina llindar de color blanc-negre, escollim la imatge que volem fresar.

2. LibreCAD és el software que faig servir per generar el DXF. Importo la imatge, i creo una capa per definir les línies de fresat. Com que la broca que faré servir és de 2mm, escullo un traç de 2mm, i d’aquesta manera em puc fer una bona idea de com quedarà el resultat final. Ressegueixo tots els contorns, ho faig de manera manual.

3. Encara amb LibreCAD, he de definir els ponts de manera que no hi hagi cap illa que es pugui desenganxar quan després faci el fresat. Genero el fitxer dxf.

4. Torno al GIMP i omplo de negre les superfícies que quedaran buides. D’aquesta manera em puc fer una bona idea del resultat final, i preveure l’èxit de la peça.

5. Amb el script de python dxf2gcode puc definir les propietats del fresat. Concretament, la profunditat de tall. Si la fullola que faré servir és de 3mm, la profunditat serà de 3mm. Genero el fitxer G-Code.

6. Amb LinuxCNC ja puc fresar la peça, amb una broca de 2mm. Un cop acabat, es fa un polit i s’arreglen possibles imperfeccions.

Tot el procés està explicat en el video. A la imatge es veu com queda el resultat final amb la imatge del Raül Romeva, ara mateix a presó. Ara només queda fer els cartells, i sortir al carrer. La lluita continua.

Referències: