Conferència de Richard Stallman

stallman

El divendres 29 de gener vaig tenir l’oportunitat d’assistir a una conferència de Richard Stallman, fundador del Software Lliure i de la Free Software Fundation, al IES Lacetania de Manresa. La conferència portava el títol “El Software Libre en la Ética y en la Pràctica”. El guió de la conferència va ser el típic: les quatre regles del software lliure, perquè la FSF no accepta el terme Open Source-Codi Obert, perquè s’ha d’utilitzar el terme GNU/Linux en comptes de Linux a seques,… amb algunes pinzellades d’actualitat espanyola (crítica a la SGAE, nova llei del Govern sobre el tancament de llocs web que intercanvien arxius) i internacional (crítica a Apple i al seu nou producte iPad-iBad, crítica a Amazon i al seu llibre electrònic Kindle).

Richard Stallman es va extendre per parlar de Software Lliure i ocupació, defensant que de la mateixa manera que es poden perdre llocs de treball també poden sorgir noves oportunitats; i de Software Lliure i educació, de la qual cosa vaig apuntar algunes frases: “…de la mateixa manera que l’escola rebutja les drogues, també ha de rebutjar el software privatiu i regalat (…) L’escola no pot sembrar la dependència (…) El software privatiu és denegació del coneixement, és antieducatiu, doncs només el software lliure dóna la possibilitat de llegir molt codi, necessari per formar bons programadors i així contribuir a la societat (…)” Per tant, Richard Stallman ens parlava d’Educació per la Ciutadania, potser sense saber que en aquest país aquest concepte, en forma d’assignatura a les escoles, ha aixecat molt polèmica. I aquí pregunto… cap professor s’ha plantejat en l’assignatura d’Educació per la Ciutadania tractar el tema de l’ús del Software Lliure com a exemple de ser un bon ciutadà? En paraules de Richard Stallman: “Si a les escoles s’ensenya l’esperit de bona voluntat, s’ha d’ensenyar a compartir el coneixement, i per tant és justificat fer còpies”.

  • Free Software Foundation Europe: www.fsf.org
  • Free Software Foundation Europe: www.fsfe.org
  • GNU Operating System: www.gnu.org/
  • Campanya de crítica al DRM: www.defectivebydesign.org/
  • Sobre les crítiques a la Llei d’Economia Sostenible: red-sostenible.net