Arduinotes: un sistema per prendre notes basat en Arduino

arduinotes1

Arduinotes és un sistema per prendre notes de forma ràpida i fiable, basat en un teclat d’ordinador estàndar com a sistema per a escriure (per a mi la única solució possible si es busca rapidesa i comoditat), i en una memòria EEPROM com a sistema d’emmagatzematge. És un sistema basat en el microcontrolador Arduino, amb el qual s’estan fent coses molt interessants. En un post anterior ja vaig mostrar com construir un sensor de temperatura amb Arduino.

Aquest projecte no deixa de ser una mica acadèmic (algú discutirà la utilitat d’un sistema per a escriure sense una pantalla). Ara bé, si jo fos periodista, agafaria el meu Arduinotes, buscaria el millor teclat possible (que fos còmode, amb tecles que ofereixin resistència a l’apretar-les, el més petit possible i si pot ser plegable), me n’aniria a la roda de premsa que hagués de cobrir, i enlluernaria els meus companys periodistes amb el meu kit… Si jo fos aventurer i hagués de creuar el Sahara a peu, a la meva motxilla segur que hi portaria l’Arduinotes per escriure el dietari de les meves aventures.

arduinotes2Arduinotes és fiable i funcional perquè utilitza un teclat d’ordinador, econòmic perquè està basat en Arduino i components electrònics bàsics, portàtil perquè ocupa i pesa poc, i autònom perquè consumeix molt poca bateria.

A més del hardware, s’ha de considerar el software que s’ha desenvolupat. Primer de tot les llibreries d’Arduino que s’utilitzen: la llibreria per utilitzar EEPROMs, i la llibreria per utilitzar teclats PS2 (que s’ha hagut d’adaptar); el codi font que s’ha desenvolupat, que juntament amb les llibreries representa el firmware d’Arduinotes, és a dir, el software que es carrega dins del microcontrolador; i finalment un executable escrit en llenguatge C que llegeix el port sèrie i així obtenim en un fitxer tot el contingut de la memòria EEPROM. Arduinotes utilitza una memòria EEPROM (aquí s’ha utilitzat una memòria de 64K, però podria ser més gran), que es divideix en 4 pàgines per tal de poder escriure en quatre documents separats. Incorpora les funcions d’escriptura, esborrar, guardar i lectura.

No deixis de visitar la wiki per tenir més informació, fer suggerències, o llegir la transcripció del video, o envia’m un mail (joanqc@gmail.com) si t’ha interessat el projecte o vols demanar més informació o fer qualsevol suggerència. Aquí us deixo l’enllaç del projecte a wiki.joanillo.org i el video del projecte.