Block (or book) stacking problem

Aquest matí he fet el problema d’apilar llibres (o blocs). Es tracta d’estudiar sota quines condicions puc apilar blocs (de longitud L) de manera que els vagi desplaçant un respecte l’anterior, de manera que no caiguin. Quina és la condició límit per tal de què no caiguin? Amb blocs de longitud L puc aconseguir un desplaçament de longitud L?

Aquest problema recordo haver-m’hi barallat (i crec que en el seu dia no el vaig solucionar) l’estiu de 1989 a Bagà, doncs el problema estava enunciat en el Schaum de Mecànica Teòrica (Murray R, Spiegel). He cercat el llibre (l’he trobat en pdf a la xarxa, segur que el tinc en una estanteria), i a la foto es veu l’enunciat del llibre en la pàg 249. NOTA: Val a dir que la figura que ensenya el llibre està malament i que genera confusió: és al revés, el bloc de dalt és el que sobresurt la meitat, i els blocs de baix són els que estan més junts (la figura del llibre té un apilament clarament inestable, els blocs segur que cauen perquè el centre de gravetat està fora del bloc de més a sota).

En aquella època no existia Internet, o sigui que m’hi vaig barallar sense poder demanar ajuda. Ara l’he resolt (tot sol, va a dir, veure el pdf en els enllaços de sota), i després de resoldre’l he cercat informació complementària que he trobat d’allò més interessant (videos de Youtube inclosos), veure els enllaços.

La solució. Tot el sistema dels blocs 1…N-1 que estan sobre el bloc N no cauen si el seu centre de masses cau just en l’extrem del bloc N. Es pot resoldre de forma iterativa: el bloc 1 s’aguanta sobre el bloc 2 si el posem a la meitat, L/2. El sistema blocs 1+2 s’aguanta sobre el bloc 3 si el centre de masses dels blocs 1+2 està just en l’extrem del bloc 3. Anem posant blocs, i anem calculant els centres de masses, i anem veient quina és la condició d’equilibri. I al final (veure la solució) es troba que el centre de masses és una sèrie harmònica:

Xi+1cm = L/2 * (1 + 1/2 + 1/3 + … + 1/i)

I ara una mica de matemàtiques: la sèrie harmònica és divergent (encara que divergeix molt lentament). La qual cosa significa que es pot aconseguir un desplaçament teòric tan gran com es vulgui (veure el video de l’enllaç, on s’aconsegueix un desplaçament bastant gran).

Ara només em falta fer l’experiència amb la Maria i el Pere, a veure si ho podem fer aquest mes. Si ho aconseguim, penjarem també el video.

Enllaços: