Arxiu de la categoria: Intel·ligència Artificial

Curs d’Intel.ligència Artificial CSMM.101x finalitzat

Finalment ja he acabat el curs d’Intel·ligència Artificial. Aquestes últimes hores he fet l’examen final, tipus test. Quant tingui una mica de temps m’agradaria repassar algun concepte i tornar-me a mirar el projecte del Sudoku i els algorismes que allà hem utilitzat. I de cara aquest estiu rellegir el llibre Computational Beauty of Nature, on hi havia algun capítol sobre xarxes neuronals.

M’ha interessat sobretot la part del Machine Learning, i de cara el curs vinent m’agradaria fer algun curs en aquest àmbit. Temps al temps.

Curs d’Intel.ligència Artificial a edx.org

Estic fent el curs ColumbiaX: CSMM.101x d’Intel·ligència Artificial de edx.org. De fet. ja l’estic acabant. Ja estem a la última setmana, i per sort meva, l’últim projecte ja el tinc entregat i m’ha portat menys feina del que em pensava, sense especials contratemps. Ara només em falta fer l’examen final que serà el 23 d’abril, Sant Jordi.

Els projectes que s’han realitzat, tots ells amb Python, són:

  • Projecte 1: Search Algorythms. BFS, DFS,… Es va resoldre el 8-puzzle
  • Projecte 2: Adversarial Search and Games. S’ha resolt el joc del 2048, que de fet jo hi havia jugat bastant. Aquest projecte em va costar bastant, i efectivament vaig arribar a 2048 en una ocasió, combinant diferents heurístiques.
  • Projecte 3: Machine Learning. Hi havia tres problemes diferents: I. Perceptron Learning Algorithm; II. Linear Regression; III. Classification
  • Projecte 4: Constraint Satisfaction Problems. Aquí vam resoldre el joc del sudoku amb els algorismes del AC-3 i del backtracking.
  • Projecte 5: NLP, Natural Language Processing. Un projecte molt interessant. Hi havia un train data de 25000 comentaris de pel·lícules, valorades del 0 al 10. I després també hi havia un test data de 25000 comentaris que s’havien de valorar després d’entrenar el sistema.

El resum de les setmanes ha sigut el següent:

  • Week 1: Introduction to AI
  • Week 2: Intelligent Agents and Uniformed Search
  • Week 3: Heuristic Search
  • Week 4: Adversarial Search and Games
  • Week 5: Machine Learning I
  • Week 6: Machine Learning II
  • Week 7: Machine Learning III
  • Week 8: CSP
  • Week 9: Reinforcement Learning
  • Week 10: Logical Agents
  • Week 11: AI Applications: NLP

Per sort ja s’està acabant perquè m’ha agafat més temps del que tenia i del que volia dedicar-li. Però realment ha sigut interessant i exigent, i m’he hagut de posar les piles amb el Python. Realment el tema de les estructures de dades, i les diferents llibreries que s’han utilitzat amb Python, són molt potents.

Intentaré seguir llegint coses sobre Intel·ligència Artificial (IA) i Machine Learning (ML).

NOTA: encara no tinc acabat el projecte de la màquina de dards, i de fet me n’adono que el problema d’esbrinar on ha tocat el dard i quina puntuació té, a part d’un problema de CV (Computer Vision), també és un problema de ML (Machine Learning).

eyeborg:escoltant els colors

harbisson

L’artista londinenc-mataroní Neil Harbisson (1982) és protagonista, fins el proper 28 de maig, d’una exposició a l’espai Tramart de Barcelona (Pg Colom, 6). Harbisson té una malformació que l’impedeix veure els colors (acromatòpsia), però disposa d’un mecanisme, l’eyeborg, que li permet captar les freqüències dels colors i convertir-les en sons. A través d’aquest mecanisme amb el qual escolta els colors i composa música cromàtica, Harbisson ha creat una sèrie d’obres que es poden veure en aquesta exposició, titulada Simfonia de Colors.

L’eyeborg va ser dissenyat pel professor de cibernètica Adam Montandon, expert en tècniques per a expandir els sentits a través de la tecnologia. El petit aparell, format per un sensor i un auricular, penja del front de l’artista com si es tractés del tercer ull de Shiva, que en la religió hindú es considera la porta de la saviesa. El sensor envia la informació a un ordinador, que conté un programa que converteix les ones electromagnètiques de la llum en freqüències musicals, que Harbisson interpreta com una escala de colors.

Neil Harbisson webpage

Animusic: Música animada per Ordinador

Ja fa temps que corre per Internet un mail que porta per tema: a fantasitc machine…, i que enllaça amb un video increïble on es veu màquines, boletes, èmbols, tubs i robots fent sonar instruments. El rumor deia que era real i estava fet de peces recanvis de tractors.

La realitat és que es tracta d’una empresa d’animació per ordinador, Animusic, que ja ha publicat dos DVDs amb els videos, realment espectaculars.

Ensenyen totes aquestes produccions al Canal d’Animusic al Youtube. Només una mostra: